Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Meteorológovia varujú: Treba rátať so snehovými jazykmi a závejmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

SHMÚ informuje, že tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Výstrahu prvého stupňa pred ojedinelou tvorbou snehových jazykov a závejov vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre zhruba polovicu územia Slovenska. Varovanie platí od 8. hodiny až do utorkového predpoludnia a týka sa okresov severozápadného, severného, stredného a východného Slovenska.

SHMÚ informuje, že tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Ich výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Od Košíc a Prešova ďalej na východ platí do pondelkovej 10. hodiny aj výstraha prvého stupňa pred ojedinelou tvorbou poľadovice.

Slovenská správa ciest: Cesty sú zjazdné, dohľadnosť komplikuje dážď aj sneh



Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku diaľnice D1 Východná - Važec a diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité je povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu hr. 1-2 cm. Informuje o tom Slovenská správa ciest.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, ich povrch je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších polohách stredného a východného Slovenska je miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do 3 cm. Na ceste II/537 Liptovský Hrádok - Podbanské je na vozovke miestami zľadovatený sneh do 2 cm.

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na HP Podspády, Klenov, Dobšiná, Zbojská a Vernár je na vozovke čerstvý sneh do 2 cm. Na HP Besník, Látky-Prašivá, Čertovica, Príslop, Kremnické Bane, Súľová a Grajnár je na vozovke kašovitý sneh hrúbky 1 - 2 cm. Na HP Donovaly, Šturec, Huty, Vrchslatina a Herlianske Sedlo je utlačený sneh hrúbky 1 - 3 cm.

SSC ďalej upozorňuje vodičov, že silný dážď obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov v lokalitách Bratislava, Triblavina, Žarnovica, Hliník nad Hronom, Hronský Beňadik a Ladomerská Vieska. Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 100 metrov je v lokalite Chminianska Nová Ves.

Pre vozidlá nad 10 metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu, keďže sú v zime neudržiavané.

Na hrebeňoch Nízkych Tatier je silný vietor, platí výstraha 2. stupňa



Výstrahu druhého stupňa pred vetrom na hrebeňoch Nízkych Tatier vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica a Brezno. Ústav tam očakáva ojedinele výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 24 až 27 metrov za sekundu (85 až 95 kilometrov za hodinu). Ide o víchricu až silnú víchricu. Varovanie trvá do 16. hodiny.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Miroslava Siváková


"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom čase a danej oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje SHMÚ.