Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Reakcia mimoparlamentných strán na prezidentkinu správu o stave SR

Irena Bihariová, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predseda KDH Milan Majerský oceňuje, že Čaputová zdôraznila v správe množstvo kritických bodov spoločnosti.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v správe o stave republiky neoslovila menšiny. Uviedla to mimoparlamentná strana Aliancia v reakcii na prejav hlavy štátu, ktorý predniesla v utorok v Národnej rade (NR) SR. SNS považuje prezidentkinu správu o stave republiky za vrchol alibizmu, obviňuje ju za stav v spoločnosti. Hnutiu KDH v prejave chýbal väčší dôraz na podporu a vyzdvihnutie slovenských rodín.

Čaputová dokáže podľa predsedníčky Progresívneho Slovenska Ireny Bihariovej decentne, zmierlivo, no zároveň veľmi presne pomenovať problémy našej spoločnosti. "Súhlasím s ňou, že Slovensko je zranená krajina a že zúfalo potrebuje stabilitu a jednotné vedenie. Súčasná vládna koalícia túto stabilitu priniesť nedokáže, rovnako tak ani parlamentná opozícia," poznamenala Bihariová.

Predseda strany Spolu Miroslav Kollár skonštatoval, že Slovensko potrebuje stabilitu a pokoj, založené na pravde, rešpekte a úcte. "Sme odsúdení spolu žiť a spory riešiť, nie ich využívať na rozdúchavanie nenávisti," povedal s tým, že aj tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude diať opak. Úroveň politickej diskusie klesla asi na najnižšiu úroveň, podotkol Kollár. Je podľa neho pochopiteľné, že správa prezidentky bola správou o zranenej krajine.

Maďarské strany združené v Aliancii uviedli, že hlava štátu opäť presne pomenovala dôvody zranení Slovenska. Zdôraznila, že volení zástupcovia obyvateľov Slovenska majú spoločnú zodpovednosť za smerovanie krajiny, aj za narastajúce napätie v spoločnosti. "Našej pozornosti však neuniklo, že pani Čaputová prostredníctvom svojej, už v poradí druhej, správy o stave štátu neoslovila príslušníkov národných komunít a neupozornila na dôležitosť vzájomného porozumenia a dobrého spolunažívania medzi majoritou a minoritami," skonštatovala Aliancia.


Najzávažnejšie problémy, ktoré trápia spoločnosť, spomenula prezidentka v správe len okrajovo, tvrdí hnutie Republika. V celom prejave podľa hnutia kryla a chválila vládu. "Jednoducho, jej správa o stave republiky bola vlažná a o ničom. Ako celá prezidentka. Znovu sa len potvrdilo, že pani Čaputová sedí v prezidentskom paláci úplne zbytočne a súčasná vláda môže rátať s jej podporou," uviedlo.

Na archívnej Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR - Michal Svítok


Mimoparlamentná SNS zhodnotila prejav prezidentky ako vrchol alibizmu. Pomenovala v ňom problémy, za ktoré je podľa strany osobne zodpovedná. "Počas dvoch rokov prezidentka ani raz nevyjadrila svoju nespokojnosť s nekompetentnosťou a nepripravenosťou tejto vlády," konštatuje s tým, že nesie plnú zodpovednosť za stav v spoločnosti. "A ani bezduchý prejav, ktorý dnes predviedla, ju tejto zodpovednosti nezbaví," podotkla SNS.

Predseda KDH Milan Majerský oceňuje, že Čaputová zdôraznila v správe množstvo kritických bodov spoločnosti. "Rovnako voláme po zásadných zmenách v oblasti školstva, zdravotníctva, sociálnych vecí a najmä spravodlivosti, ktorých nedostatky sa počas pandemického napätia odkryli ešte výraznejšie," povedal. Majerský dodáva, že v parlamente v súčasnosti chýba štátnický rozmer politiky, ktorý do čias napätia prinesie upokojenie, zjednotenie a nádej. "Zároveň však v správe o stave republiky absentoval väčší dôraz na podporu a vyzdvihnutie slovenských rodín, v živote ktorých sa na konci dňa prejavuje väčšina politických rozhodnutí," hovorí.