Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na program schôdze sú zaradené 3 zákony vrátane úpravy platov učiteľov

Na archívnej snímke pohľad do sály NR SR. Foto: TASR Jakub Kotian

Novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme z dielne SNS má za cieľ zvyšovanie platov učiteľov na začiatku ich kariéry.

Bratislava 15. mája (TASR) - Na program súčasnej 45. schôdze Národnej rady (NR) SR boli zaradené ďalšie tri návrhy zákonov. Plénum to odobrilo na návrh troch poslaneckých klubov. Predniesol ho predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Ide o zvyšovanie platov učiteľov s kratšou praxou, novelu zákona o stimuloch pre výskum a vývoj a úpravu pri platení poistného na sociálne poistenie z 13. a 14. platu.

Novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme z dielne SNS má za cieľ zvyšovanie platov učiteľov na začiatku ich kariéry. Návrhom zákona o stimuloch na výskum a vývoj, rovnako z dielne poslancov koaličnej SNS, sa má upraviť podmienka na poskytovanie stimulov, ktorá spočíva v zápise do registra partnerov verejného sektora.

Ďalší zaradený návrh zákona má upraviť určenie vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie zamestnancom a zamestnávateľom z 13. platu poskytnutého zamestnancovi v roku 2021 a zo 14. platu poskytnutého zamestnancovi v rokoch 2019 až 2021. Táto právna norma je z dielne Smeru-SD a podpísala sa pod ňu aj poslankyňa SNS Magdaléna Kuciaňová a nazaradená Alena Bašistová.

Návrhy zákonov by sa mali prerokovať v pondelok (20. 5.) po naplánovaných bodoch.