Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vo výberovom konaní na post predsedu ŠTS získal najviac bodov Hrubala

Na snímke kandidáti na predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), doterajší predseda ŠTS Michal Truban, sudca Ján Hrubala a sudca Ján Buvala počas výberového konania na post predsedu ŠTS v Bratislave 3. augusta 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Do výberového konania sa prihlásili sudcovia ŠTS Michal Truban, Ján Hrubala a Ján Buvala.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Vo výberovom konaní na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) získal najviac bodov Ján Hrubala. Ako druhý sa umiestnil Ján Buvala a trojicu kandidátov uzatvoril bývalý predseda ŠTS Michal Truban. Všetci boli vo výberovom konaní úspešní. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) si teraz môže a nemusí z úspešných uchádzačov vybrať nového predsedu.



Vo svojich prezentáciách sa najviac zhodovali Hrubala a Buvala v tom, že by upravovali pôsobnosti jednotlivých pracovísk súdu. Momentálne je agenda ŠTS rozdelená medzi Pezinok a Banskú Bystricu s tým, že sudcovia pre prípravné konanie sú iba v Banskej Bystrici. Ide tak o jediné miesto, kde sa rozhoduje o väzobnom stíhaní a túto agendu riešia štyria sudcovia. To je podľa Buvalu aj Hrubalu málo a majú za to, že by sa agenda mala vykonávať v Pezinku aj vzhľadom na to, že v ňom sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Hrubala by služby umožnil každému sudcovi ŠTS, ktorý by o to prejavil záujem.

Hrubala pred výberovou komisiou uspel s prezentáciou, v ktorej akcentoval aj vzťah s novinármi. „Myslím si, že je potrebné viac investovať do práce s médiami,“ uviedol Hrubala počas prezentácie svojej vízie vedenia ŠTS. Na rozdiel od posledného predsedu ŠTS Michala Trubana neviní médiá zo zlej povesti justície na verejnosti. „Za mnohé si môžeme sami,“ skonštatoval s tým, že je jasné, že budú mať sudcovia zlú povesť, ak sa ozývajú iba vtedy, keď majú prísť o niektoré z výhod. Rovnako nepovažuje za dobrý signál, keď je viacero sudcov momentálne trestne stíhaných za korupčné trestné činy.

Súd aktuálne dočasne vedie jeho podpredseda Roman Púchovský. Doterajšiemu šéfovi ŠTS Michalovi Trubanovi uplynulo funkčné obdobie 10. júna.

Do výberového konania sa mohol prihlásiť záujemca, ktorý vykonáva funkciu sudcu na súde toho istého stupňa alebo na súde vyššieho stupňa. Buvala aj Hrubala sú momentálne sudcami ŠTS, pričom Hrubala je aj predsedom Sudcovskej rady ŠTS.

M. Truban chce pokračovať v tom, ako viedol ŠTS doteraz, kritizuje médiá



Bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michal Truban chce viesť súd tak ako počas svojho funkčného obdobia. Za momentálnych podmienok si nevie predstaviť, že by sa súd presťahoval celý do Pezinka a nechce, aby sudcovia podliehali mediálnemu tlaku. Uviedol to pri vypočúvaní počas výberového konania na post predsedu ŠTS.

Je pre mňa dôležité, aby bol Špecializovaný trestný súd dôveryhodnou inštitúciou,“ uviedol Truban. Želá si, aby sudcovia nepodliehali mediálnym tlakom, ktoré negatívne ovplyvňujú činnosť súdu.



V momentálnej situácii si Truban nevie predstaviť, že by sa presťahovalo pracovisko ŠTS Banská Bystrica do Pezinka aj z toho dôvodu, že by sa nezmestili pre prítomnosť Úradu špeciálnej prokuratúry. Tá sídli v tej istej budove, čo podľa neho nie je v poriadku. Rovnako tak odmieta, že by sudcovia, ktorí chcú služby, nemali takú možnosť. Počas služieb sú sudcovia v pohotovosti pre prípady prípravného konania, ako je aj rozhodovanie o väzbe. Počas svojej prezentácie sa vyjadroval aj k svojím súdnym sporom s médiami a kritizoval ich za ich činnosť.

Truban sa pristavil pri verejnej kritike podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí), ktorý tvrdí, že je faktickým konateľom v penzióne, ktorý formálne vedie jeho 19-ročný syn. Truban to odmietol s tým, že penzión vedie jeho 30-ročná dcéra advokátka. „Nie som žiadnym faktickým konateľom, je to pojem, ktorý si vymyslel pán Šeliga,“ uviedol.

Truban tvrdí, že ho niektoré médiá diskriminujú. Ako príklad mal uviesť aj prípad, keď bol pôvodne prepustený z väzby nitriansky podnikateľ Norbert B. v kauze Dobytkár. Truban si myslí, že keď niekoho zoberie do väzby, tak média píšu iba to, že obvineného zobral do väzby sudca pre prípravné konanie, a keď ho do väzby nezoberie alebo ho z väzby prepustí, tak uvádzajú celé jeho meno.

Po prezentácii čelil aj otázkam týkajúcim sa legislatívnych zmien v prokuratúre. Je za to, aby sa prokuratúra otvorila, avšak myslí si, že by generálnym prokurátorom mal byť iba prokurátor. Na otázku, čím si vysvetľuje nízku dôveru v justíciu, uviedol, že "maslo na hlave" majú aj zákonodarné a výkonné zložky štátu, ako aj médiá.

Predsedom ŠTS chce byť aj J. Buvala, súd by časom presťahoval celý do Pezinka



Na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) kandiduje aj bývalý prokurátor a súčasný sudca ŠTS v Pezinku Ján Buvala. V horizonte troch až piatich rokov by chcel presťahovať pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici do Pezinka. Argumentuje, že spôsobuje problémy sudcom, prokurátorom aj policajtom.




Ako príklad uviedol väzobnú vec, keď vyšetrovateľ cestuje najprv do Pezinka na Úrad špeciálnej prokuratúry a následne do Banskej Bystrice. Ide o jediné pracovisko, kde sú služby zahŕňajúce aj rozhodovanie o väzobnom stíhaní. Eventuálne by tak chcel súd presťahovať do Pezinka, pripomína, že v ňom okrem súdu sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Problém so službami je medializovaný dlhodobo, služby vedú v Banskej Bystrici štyria sudcovia, čo je podľa Buvalu málo. Jeden z jeho oponentov a donedávna aj predseda ŠTS Michal Truban tvrdí, že sudcovia z Pezinka o služby nemali záujem. "Nikdy takáto ponuka neodznela," reagoval zase Buvala a pripustil, že možno nebol dostatočne statočný, keď to nepožadoval. "Viselo to vo vzduchu a nikto to nechcel otvárať," doplnil.

Čo sa týka vzťahu s médiami a vysvetľovania rozsudkov novinárom, Buvala usúdil, že by s tým v zásade nemal problém. Za zaujímavé by považoval možno spoločné tlačové konferencie predsedu ŠTS a špeciálneho prokurátora.

Pripomenul aj problematiku informovania o aktívnych procesoch. Buvala ozrejmil, že už niekoľkokrát zažil, že predvolaný svedok ešte ani nedostane otázku a už vie o čom rozprávať, lebo si to prečítal na webe alebo videl v televízii.

Na post predsedu ŠTS kandiduje aj J. Hrubala, chce lepšiu komunikáciu s médiami



Kandidát na predsedu Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala by zlepšil vzťah súdu s médiami a bol by v ňom proaktívnejší. Prípravné konanie, čiže aj rozhodovanie o väzbách, by presťahoval z pracoviska v Banskej Bystrici do Pezinka a služby by malo čo najviac sudcov.

„Myslím si, že je potrebné viac investovať do práce s médiami,“ uviedol Hrubala počas prezentácie svojej vízie vedenia ŠTS. Na rozdiel od posledného predsedu ŠTS Michala Trubana neviní médiá zo zlej povesti justície na verejnosti.

„Za mnohé si môžeme sami,“ skonštatoval s tým, že je jasné, že budú mať sudcovia zlú povesť, ak sa ozývajú iba vtedy, keď majú prísť o niektoré z výhod. Rovnako nepovažuje za dobrý signál, keď je viacero sudcov momentálne trestne stíhaných za korupčné trestné činy.



Na otázku, či by presťahoval pracovisko z Banskej Bystrice do Pezinku a bolo by tak iba jedno sídlo ŠTS, reagoval s tým, že by tak urobil v prípravnom konaní. Prípravné konanie podľa Hrubalu musí byť v Pezinku aj pre lepší operatívny kontakt s vyšetrovateľmi vzhľadom na to, že tam sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Pri službách a prípravnom konaní chce, aby si túto prácu vyskúšalo čo najviac sudcov. V prípade svojho úspechu vo výberovom konaní umožní služby pre všetkých sudcov ŠTS, ktorí ich budú chcieť.



V súvislosti s pripravovanou justičnou reformou sa vyslovil v prospech súdnej mapy v otázke špecializácie sudcov, ktorej je zástancom. Pri novele zákona o prokuratúre, ktorú vrátila prezidentka Zuzana Čaputová do parlamentu, uviedol, že sa s ňou zhoduje v otázke príliš vágnych ustanovení pri možnosti odvolať generálneho prokurátora. Je zároveň zástancom jej väčšieho otvárania aj pre neprokurátorov.

Výberová komisia sa Hrubalu pýtala aj na jeho medializovanú dopravnú nehodu. Verí, že v jeho živote prevažujú pozitívne skutky, pripomenul, že odvtedy už uplynulo viac ako 18 rokov.