Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pokračujú rokovania s lekárskymi odborármi, prišli aj Matovič a Heger

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský prichádza na rokovanie na Ministerstve zdravotníctva SR v Bratislave v utorok 22. novembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Nerozumiem, v čom je ultimátum, keď dnes ideme riešiť otázky vzdelávania, skonštatoval Visolajský. LOZ podľa neho trvá na ústupkoch v otázke platov, ktoré predstavilo cez víkend.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Na rokovania s Lekárskym odborovým združením (LOZ) už prišli aj premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO), prítomný je i minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Rokujú o obsahu memoranda.

Na Ministerstve zdravotníctva SR pokračujú v utorok rokovania s Lekárskym odborovým združením (LOZ). Rieši sa avizovaná téma reformy vzdelávania lekárov. Šéf odborárov Peter Visolajský pred rokovaním potvrdil, že prišli s vlastným návrhom.

"Na reformu vzdelávania lekárov sme nachystali už znenie zákonných úprav. Ministerstvo to nespravilo, spravili sme to my," uviedol Visolajský s tým, že ich stačí schváliť v parlamente.

Nerozumie ultimátu zo strany vlády k otázke platov. "Nerozumiem, v čom je ultimátum, keď dnes ideme riešiť otázky vzdelávania," skonštatoval Visolajský. Tvrdí tiež, že takéto kroky situácii neprospievajú a "rozbíjajú" snahu o konštruktívny dialóg. "Výsledkom takýchto útokov je nárast napätia medzi lekármi a návrhy ďalších výpovedí. Ako príklad môžeme uviesť nových 32 výpovedí lekárov v Prešove," priblížil. LOZ podľa neho trvá na ústupkoch v otázke platov, ktoré predstavilo cez víkend.



"Včera sme dostali ústny prísľub, že sumou približne 300 miliónov eur oddlžia štátne nemocnice. Keď sa na to dali zrazu nájsť peniaze, nerozumieme, prečo je problém nájsť 40 miliónov eur na personálnu stabilizáciu nemocníc," poznamenal šéf odborárov. Neodpovedal, či sú ochotní ustúpiť ešte viac a prijať finálnu ponuku vlády.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) verí, že s odborármi majú spoločný cieľ, aby si slovenské zdravotníctvo plnilo svoju funkciu. Teda aby liečilo, zachraňovalo zdravie i životy ľudí a aby sa vytvárali dobré a spravodlivé podmienky pre zdravotníkov. "My vás nielen počúvame, ale snažíme sa aj pomôcť. Mnohé zmeny sme naštartovali, presadili, iné si však vyžadujú čas," vyhlásil na sociálnej sieti s tým, že rozumie frustrácii a vyčerpanosti lekárov po pandémii a rokoch neriešenia problémov zdravotníctva.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) po pondelkovom (21. 11.) rokovaní s LOZ informoval, že v otázke platov stále nie je dohoda a lekárski odborári majú do utorka do 12.00 h povedať, či ustúpia v platových požiadavkách.