Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na rokovaní zastupiteľstva by mohol vystúpiť i hlavný kontrolór

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mala by sa tak posilniť transparentnosť a otvorenosť rokovania samosprávy.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Na rokovaniach obecného zastupiteľstva a zastupiteľstva samosprávneho kraja by mohol požiadať o slovo aj hlavný kontrolór obce či samosprávneho kraja. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení, ktorou sa mení aj zákon o samosprávnych krajoch. Poslanci legislatívu v utorok posunuli do 2. čítania. Novelu predložil poslanec Juraj Gyimesi (OĽANO), navrhuje v nej tiež, aby po novom uznesenie o odvolaní hlavného kontrolóra muselo obsahovať explicitné dôvody.

Ak v súčasnosti požiada o slovo na rokovaní zastupiteľstva napríklad poslanec Národnej rady (NR) SR, europoslanec, zástupca vlády či iného štátneho orgánu, slovo sa mu udelí. Po novom by to mohlo byť umožnené aj hlavnému kontrolórovi. Mala by sa tak posilniť transparentnosť a otvorenosť rokovania samosprávy.

Hlavný kontrolór má podľa návrhu z titulu svojej funkcie k dispozícii množstvo informácií o živote v obci, ktoré majú súvislosť s prerokovávanými bodmi na obecnom zastupiteľstve a môžu ovplyvniť rozhodovanie poslancov pri hlasovaní.

Uznesenie o odvolaní hlavného kontrolóra by po novom malo explicitne obsahovať dôvody odvolania. "V doterajšej právnej úprave tento dodatok absentoval, čo spôsobovalo nejednotný postup obcí a aplikáciu v praxi, keď niektoré samosprávy odôvodňovali uznesenie o odvolaní hlavného kontrolóra, iné nie," skonštatoval poslanec v návrhu novely.

Rovnaké zmeny by sa mali týkať aj hlavného kontrolóra samosprávneho kraja.

Nová legislatíva by mohla byť účinná od 1. januára 2021.