Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensko by malo prísť pomôcť 50 vojakov z Česka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na hraniciach už slovenským kolegom pomáha 50 príslušníkov českej cudzineckej polície.

Bratislava 7. marca (TASR) - Na Slovensko by malo prísť z Českej republiky 50 profesionálnych vojakov s technikou. Dôvodom je humanitárna pomoc v súvislosti s hromadným prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny. V pondelok o ich prítomnosti na území SR rozhodla vláda.

Ministerstvo obrany ako predkladateľ návrhu objasnilo, že príslušníci českej armády na základe partnerskej ponuky majú pomôcť slovenským bezpečnostným zložkám zvládať organizačno-logistický nápor pri pokračujúcom náraste počtu utečencov prekračujúcich ukrajinsko-slovenské hranice.

"Ministerstvo obrany je pripravené zabezpečiť týmto príslušníkom ozbrojených síl logistickú podporu,"
objasňuje v predloženom materiáli rezort obrany. Z jeho rozpočtu sa budú uhrádzať tiež náklady súvisiace s prijatím a pobytom príslušníkov českej armády.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti spresnil, že v spolupráci s českými vojakmi vznikne pre utečencov stanové mestečko. "Vláda SR dnes schválila sily a prostriedky na výstavbu stanového mestečka, v ktorom nájde bezprostredne po príchode na Slovensko dočasné útočisko až 400 ľudí," uviedol.

Na hraniciach už slovenským kolegom pomáha 50 príslušníkov českej cudzineckej polície.