Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na Slovensko dorazia ďalšie dva vrtuľníky UH-60M Black Hawk

Vrtuľník UH-60M Black Hawk Ozbrojených síl SR. Foto: OS SR

Stroje predviedol rezort verejnosti napríklad počas samostatnej šou vrtuľníkov Black Hawk na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa konali začiatkom augusta na Sliači.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Ďalšie dva armádne vrtuľníky UH-60M Black Hawk priletia na Slovensko. Minister obrany (MO) SR Peter Gajdoš (SNS) ich privíta v pondelok v priestoroch Leteckej základne Sliač. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Slovenská armáda zatiaľ disponuje štyrmi kusmi tohto typu vrtuľníka. Posledné dva kusy dodali na Slovensko v lete minulého roka. Zvyšné kusy vrtuľníkov by mali na Slovensko dodať v roku 2019. Ministerstvo avizovalo aj plán na ich dovyzbrojenie.

Stroje predviedol rezort verejnosti napríklad počas samostatnej šou vrtuľníkov Black Hawk na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa konali začiatkom augusta na Sliači. Na projekte majú s americkou spoločnosťou Lockheed Martin spolupracovať aj Letecké opravovne Trenčín. Podľa rezortu sa tak zachovajú stovky pracovných miest a rozvoj obranného priemyslu v SR.

Ministerstvo obrany SR obstaralo celkovo deväť viacúčelových vrtuľníkov v celkovom objeme 261 miliónov amerických dolárov, a to prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Military Sales).