Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensko prídu pomôcť zdravotníci z Dánska a Belgicka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia v nemocniciach je pre pandémiu nového koronavírusu zlá a stále viac lôžok je obsadených.

Bratislava 11. marca (TASR) – Na Slovensko prídu v piatok (12.3.) pomáhať zdravotníci z Dánska a Belgicka, smerovať by mali do Banskej Bystrice. Vo štvrtok o tom informoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

"Malo by ísť o ôsmich zdravotníkov z Dánska, troch lekárov a päť zdravotných sestier a takisto o troch zdravotníkov z Belgicka, dvoch lekárov a jednu sestru. Všetci títo zdravotníci budú pracovať vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," povedal s tým, že vďaka ich pomoci sa podarí rozšíriť oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny minimálne o štyri lôžka.

Pripustil, že situácia v nemocniciach je pre pandémiu nového koronavírusu zlá a stále viac lôžok je obsadených. Prevoz pacientov je podľa jeho slov stále náročnejší. "Nie vždy sa darí úspešne preložiť pacientov. Z 15 pacientov sa darí preložiť troch či štyroch," uviedol štátny tajomník. Dodal pritom, že ochota preloženia pacienta je limitovaná, väčšinou však príde k odmietnutiu.

Práve z tohto dôvodu podľa neho vláda požiadala o pomoc v zahraničí. Doplnil, že prioritou však je, aby slovenských pacientov nemuseli transportovať do zahraničia. Pomocnú ruku v tomto smere podalo Slovensku Poľsko, dvaja pacienti sa nachádzajú v nemocnici v Gorliciach a traja v nemocnici v Nowom Targu. Došlo k prekladu dvoch pacientov do nemeckého Dortmundu a jeden je v nemeckom meste Bochum. "Určite viem potvrdiť, že to neboli žiadni prominenti," doplnil s tým, že táto možnosť je pri každom pacientovi v kritickom stave, ktorého prevoz je možný.

Stachura priznal, že niekedy sa stretávajú s nevôľou prekladov pacientov do zahraničia zo strany rodiny. Všetky preklady pacientov sa však podľa Stachuru realizovali úspešne. Jedného pacienta v Nemecku sa podarilo odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. Preklad pacientov je však náročný aj po byrokratickej stránke.

Situácia sa však podľa štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva vyvíja mierne priaznivo, keďže čísla kulminujú, prípadne mierne klesajú. Verí, že sa do dvoch týždňov podarí situáciu na oddeleniach anestéziologickej a intenzívnej medicíny zastabilizovať.