Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensku bol sekvenovaním potvrdený subvariant delty AY.4.2

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Faktorom prenosu bol kontakt s pozitívne testovanými osobami.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Na Slovensku bol v pozitívnych vzorkách na nový koronavírus sekvenovaním potvrdený subvariant delty AY.4.2. Ide o osem prípadov z celkovo 2681 osekvenovaných pozitívnych vzoriek za mesiac október. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Faktorom prenosu bol kontakt s pozitívne testovanými osobami. "Sedem osôb s potvrdeným subvariantom bolo neočkovaných, jedna osoba bola očkovaná," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Subvariant delty AY.4.2 sa predbežne podľa dostupných informácií javí o desať až 15 percent infekčnejší ako materská línia. Epidemiológovia majú situáciu pod dohľadom a vlastnosti i šírenie tohto subvariantu budú dôkladne monitorovať.

Na sekvenovaní vzoriek sa podieľali laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR, Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Martinské centrum pre biomedicínu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

"Je to druh vírusu, ktorý je infekčnejší, doba nákazlivosti je kratšia a ukazuje sa, že ochorenie, ktoré spôsobí, má ťažší priebeh," priblížila hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.