Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na Slovensku bude od štvrtka opäť platiť núdzový stav

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Premiér na sociálnej sieti priblížil, že núdzový stav bude platiť zatiaľ na dobu 45 dní.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Na Slovensku bude od štvrtka 1. októbra opäť platiť núdzový stav. Vláda v stredu schválila s pripomienkou návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav bude podľa prijatého uznesenia platiť "dňom 1. októbra 2020 na postihnutom území Slovenskej republiky". Vláda ho vyhlasuje v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

Premiér na sociálnej sieti priblížil, že núdzový stav bude platiť zatiaľ na dobu 45 dní. Podľa jeho slov sa uvidí, ako sa prejaví na vývoji situácie cestovanie počas Dušičiek. "Následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu," skonštatoval.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo, alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Dôvodom na opätovné vyhlásenie núdzového stavu je pandémia nového koronavírusu. Vláde ho odporučil prijať ústredný krízový štáb. Počas prvej vlny pandémie sa núdzový stav týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca, trval do 14. júna. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 11. marca, trvá odvtedy naďalej.

Chronológia krokov spojených so zavedením núdzového stavu a mimoriadnej situácie



11. marca

Vláda SR vyhlásila od 12. marca mimoriadnu situáciu z dôvodu ohrozenia verejného zdravia II. stupňa.


12. marca

Mimoriadna situácia začala platiť od 06.00 h ráno na celom území Slovenskej republiky.


15. marca

Vláda vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku núdzový stav. Opatrenie malo podľa vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD) umožniť presuny personálu, materiálu a techniky. Zdravotníci v tomto čase nemohli odmietnuť prísť do práce, resp. vyhlásiť štrajk.


16. marca


Núdzový stav, ktorý vstúpil do platnosti o 6. hodine, sa dotkol všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. Išlo o 22 zdravotníckych zariadení po celom Slovensku:


19. marca

Núdzový stav vyhlásený od pondelka 16. marca v súvislosti s výskytom nového koronavírusu pre štátne nemocnice, začal platiť pre ďalšie subjekty, pôsobiace v zdravotníctve. Rozšírenie platnosti v stredu 18. marca schválila vláda.


24. marca

Vláda SR vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ako sú domovy dôchodcov. Ako informoval premiér Matovič, štát chcel chrániť seniorov, ktorí sú v prípade pandémie nového koronavírusu najzraniteľnejšou skupinou.


18. apríla

Núdzový stav začal od soboty 18. apríla platiť aj pre ambulantných lekárov, všeobecných i špecialistov.


10. júna

Vláda schválila skončenie núdzového stavu uplynutím 13. júna. K tomuto dátumu sa zrušila pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti a zákaz uplatňovania práva na štrajk. Zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať sa zrušil už od 10. júna.


13. júna

Núdzový stav sa skončil o polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Nemocnice začali pracovať v štandardnom režime. Mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády z 11. marca ostala v platnosti aj naďalej.