Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensku by mohlo vzniknúť päť nových spaľovní odpadov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Hľadáme vhodné lokality, ktoré budú spĺňať požiadavky a parametre na výstavbu takéhoto zariadenia, priblížil Halász.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Spoločnosť ewia chce na Slovensku vybudovať päť centier cirkulárnej ekonomiky (CCE), v rámci ktorých by boli aj zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov (ZEVO). Pre TASR to uviedol jej regionálny riaditeľ Ladislav Halász. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tvrdí, že budovanie nových kapacít netreba.

ZEVO má podľa Halásza slúžiť na zhodnotenie odpadov, ktoré sa nedajú zrecyklovať. Využitím odpadov chce získať energiu v podobe tepla a elektrickej energie. Zariadenia by mali mať kapacitu 100.000 ton nerecyklovateľného odpadu ročne. Spoločnosť odhaduje investície na vybudovanie jedného centra vo výške 100 až 120 miliónov eur z úverov a vlastných zdrojov. Halász predpokladá, že povoľovací proces vrátane samotnej výstavby pre jedno ZEVO sa pohybuje v horizonte šiestich rokov.

"Aktuálne máme rozbehnuté projekty v trnavskom a nitrianskom regióne. Oba sú v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Na ďalších projektoch pracujeme. Hľadáme vhodné lokality, ktoré budú spĺňať požiadavky a parametre na výstavbu takéhoto zariadenia," priblížil Halász.

Prvé dve centrá cirkulárnej ekonomiky by sa mali nachádzať v Šali a Zavare, momentálne v nich prebieha proces EIA. V tomto štádiu nevie ministerstvo predpovedať dĺžku ani výsledok procesu.

Proti výstavbe spaľovní odpadu zakročuje verejnosť a dotknuté obce, pripomína envirorezort. Na Slovensku sa podľa MŽP viac ako 25 rokov nepodarila výstavba žiadnej spaľovne. "Pre viaceré projekty spaľovní, po určení rozsahu hodnotenia, už nebola ani vypracovaná správa o hodnotení," konštatuje ministerstvo. Poukazuje tiež, že investori vzhľadom na veľký odpor vo viacerých prípadoch ustúpili od svojich zámerov.

Envirorezort vidí riešenie v cementárňach, ktoré majú nevyužité kapacity na nerecyklovateľný odpad. "Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v lete podpísal so Zväzom výrobcov cementu SR memorandum o spolupráci, ktorého cieľom je nastavenie vzájomných pravidiel tak, aby pri výrobe cementu dochádzalo k využitiu odpadu vyprodukovaného na území SR v čo najväčšej možnej miere," pripomína.

MŽP si dalo vypracovať odborné vyjadrenie k zariadeniam na energetické zhodnocovanie odpadov od Žilinskej univerzity v Žiline. Súčasné kapacity sú podľa analýzy dostatočné. Odporúča zamerať sa na energetické využitie odpadov tak, aby sa využili existujúce teplárenské a iné energetické prevádzky, nie iba spaľovne odpadov.

V tomto roku vyšla k obehovému hospodárstvu na Slovensku aj analýza Technickej univerzity v Košiciach. V tej sa zase odporúča dobudovať ZEVO v regiónoch s najvyššou produkciou odpadu a najvyšším podielom skládkovania, a to v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.