Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na Slovensku chce vzniknúť šesť nových politických strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Zakladatelia strany musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu.

Bratislava 6. februára (TASR) - Na Slovensku chce vzniknúť šesť nových politických strán. Oznámenie o zbieraní podpisov je zverejnené na webstránke Ministerstva vnútra (MV) SR. Medzi vznikajúcimi stranami už sú uvedené aj subjekty Team Bratislava a Tím Kraj Nitra - Združenie kandidátov Nitrianskeho kraja, ktoré majú ambíciu byť regionálnymi stranami.

Okrem nich chcú vzniknúť subjekty Hnutie za zdravé Slovensko, Rómska strana, Reštart Slovenska a Alternatíva pre Slovensko.

Zámer subjektu Team Bratislava ako komunálnej strany ohlásil primátor hlavného mesta Matúš Vallo. S Teamom Bratislava plánujú jeho spolupracovníci kandidovať vo voľbách do mestského, krajského i miestnych zastupiteľstiev. Za subjektom Tím Kraj Nitra zase stojí nitriansky primátor Marek Hattas.

Na Slovensku momentálne funguje vyše 160 politických strán a hnutí, z toho vyše 90 je v likvidácii. Zakladatelia strany musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splnia všetky zákonné podmienky, ministerstvo stranu zaregistruje.