Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Sluka: Na Slovensku chýbajú použité sklenené fľaše na recykláciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vyseparované črepy sa roztavia a zmes sa použije na výrobu nových sklenených obalov.

Bratislava 23. mája (TASR) - Na Slovensku chýba dostatok použitých sklenených fliaš na recykláciu. Dôvodom je aj to, že sklo končí v komunálnom odpade. Vyplýva to z vyjadrenia spoločnosti na recykláciu obalového skla Vetropack Nemšová a jej generálneho riaditeľa Borisa Sluku. Pre TASR Sluka skonštatoval, že sklo sa dá v podstate recyklovať donekonečna, no na skládkach sa nerozloží. Preto považuje za dobré, keby ho Slováci začali viac separovať.

"Dokážeme zrecyklovať až 150.000 ton použitého obalového skla ročne, jediným limitujúcim faktorom je jeho nedostatok," uviedol Sluka. Priblížil, že použité obalové sklo využívajú pri výrobe nových obalov, pričom výroba z neho je šetrnejšia k životnému prostrediu ako produkcia z primárnych surovín. "Problémom je však to, že niektorí ľudia stále hádžu sklenené fľaše do komunálneho odpadu," podotkol.

Zdôraznil, že výroba nového skleneného obalu z použitého skla, navyše, vyžaduje menej energie ako produkcia z primárnych surovín. Zároveň emituje menej emisií CO2, ktoré z primárnych surovín unikajú v produkčnom procese. Obalové sklo sa snaží spoločnosť vyrábať v prvom rade z vyhodených sklenených fliaš alebo obalov, výroba je tak ekologickejšia a uhlíková stopa nižšia.

"Pridaním každých desať percent črepov do vsádzky šetríme približne tri percentá energie a sedem percent oxidu uhličitého," priblížila spoločnosť s tým, že recyklácia skla je technologicky relatívne jednoduchý proces v porovnaní s recykláciou iných materiálov. Vyseparované črepy sa roztavia a zmes sa použije na výrobu nových sklenených obalov. "Vyhodené sklenené fľaše či potravinárske obaly nepovažujeme za odpad, ale za zdroj, pretože nové sklenené obaly môžu obsahovať až 90 percent použitého skla, pokiaľ budú ľudia na Slovensku hádzať použité sklo do zelených kontajnerov," doplnil Sluka.