Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Na Slovensku dominuje peľ tráv z čeľade lipnicovitých i peľ ihličnanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, ale i peľ javora, orecha, duba či buka sa v ovzduší vyskytoval už len ojedinele.

Banská Bystrica 17. júna (TASR) – Na celom území Slovenska dominoval v uplynulom týždni v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý zabezpečuje koordináciu peľovej informačnej služby v SR.

„Veľmi vysoké koncentrácie dosahoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých najmä na severnom, strednom a východnom Slovensku,“ priblížila Lafférsová s tým, že najvyššie hodnoty namerala stanica v Žiline, ďalej v Banskej Bystrici a v Košiciach. Peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, ale i peľ javora, orecha, duba či buka sa v ovzduší vyskytoval už len ojedinele.

Vo vysokých až veľmi vysokých hladinách sa pohybuje koncentrácia peľu tráv, najvýraznejšie na strednom a severnom Slovensku. Stúpli i denné hladiny peľu bylín, a to najmä skorocelu, štiavu a pŕhľavy. Vysoké denné hladiny dosahovali aj koncentrácie spór húb, ktoré sú v aktuálnom období zastúpené najmä rodom Cladospórium.

„Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje a pri slnečnom, veternom počasí predpokladáme najmä na strednom a severnom Slovensku ešte veľmi vysoké denné koncentrácie peľu tohto najsilnejšieho alergénu v ovzduší,“ uviedla Lafférsová. Ako dodala, koncentrácie peľu ihličnanov už majú klesajúcu tendenciu, na strednom a severnom Slovensku však bude naďalej dominovať. Na autách či oknách možno teda naďalej očakávať žlté povlaky, ktoré tento peľ zanecháva.