Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na Slovensku evidujú 58 väzňov odsúdených na doživotný trest

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Ku koncu minulého týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo dovedna 10.281 väznených osôb. Z toho počtu bolo 8804 odsúdených a 1477 obvinených.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Na Slovensku si odpykáva aktuálne doživotný trest odňatia slobody 58 osôb. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. Doživotný trest si odpykávajú v ústavoch v Ilave, Leopoldove, Trenčíne a v Banskej Bystrici.

Napriek tomu, že po 25 rokoch výkonu trestu mohol každý na doživotie odsúdený požiadať o podmienečné prepustenie na slobodu, doteraz ani jeden príslušný súd nerozhodol, aby bol takýto väzeň prepustený.

"Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliadne aj na povahu spáchaného trestného činu. Osoba odsúdená na doživotie môže byť podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu, ak s ohľadom na okolnosti činu, za ktorý bola odsúdená, a povahu jej osobnosti nehrozí jej prepustením opakovanie spáchaného činu alebo obdobného činu," vysvetlila hovorkyňa ZVJS.

Podľa jej slov na preukázanie plnenia podmienok na podmienečné prepustenie odsúdeného vypracúva ústav hodnotenie. Hodnotenie vyžiadané súdom k návrhu na podmienečné prepustenie odsúdeného obsahuje okrem osobných údajov aj údaje uvedené v rozsudku súdu a údaje preukazujúce stav plnenia podmienok na podmienečné prepustenie.

"Hodnotenie ústavu je len jedným z pokladov na rozhodnutie súdu, pričom uvedeným hodnotením nie je súd pri rozhodovaní viazaný. Vzhľadom na jedinečnosť každého odsúdeného, nie je možné unifikovať konkrétne kritériá, po splnení ktorých bude ústavom odporučený, respektíve súdom podmienečne prepustený. ZVJS nebolo doteraz doručené rozhodnutie súdu o podmienečnom prepustení niektorej z osôb odsúdených na doživotie," zdôraznila Kacvinská.

Ku koncu minulého týždňa sa v slovenských väzniciach nachádzalo dovedna 10.281 väznených osôb. Z toho počtu bolo 8804 odsúdených a 1477 obvinených.