Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Na Slovensku je 1,4 milióna otcov, najviac ich má dve deti

Na ilustračnej snímke otec s dieťaťom. Foto: TASR/Branislav Račko

Z regionálneho hľadiska má v rámci Slovenska najvyšší podiel otcov Prešovský kraj.

Bratislava 19. júna (TASR) - Na Slovensku je 1,4 milióna otcov. Najväčšou skupinou sú otcovia s dvomi deťmi, tvoria 47 percent všetkých otcov. Štvrtina má jedno dieťa. Vyplýva to z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder v súvislosti s nedeľným Dňom otcov.

"Podľa výsledkov sčítania žilo k 1. januáru 2021 v Slovenskej republike takmer 2,7 milióna obyvateľov mužského pohlavia, z toho bolo 1,4 milióna otcov, teda narodilo sa im aspoň jedno živonarodené dieťa," priblížila hovorkyňa. Ako upozornila, počet detí u mužov, nielen u žien, sa v minuloročnom sčítaní zisťoval po prvý raz v histórii.

Podľa sčítania sú otcami takmer všetci muži vo veku nad 65 rokov. "Viac ako 90 percent mužov nad 65 rokov má v Slovenskej republike deti. Aj muži nad 43 rokov holdujú otcovstvu. Vyše tri štvrtiny mužov nad 43 rokov má potomstvo. Vo veku nad 33 rokov je to viac ako polovica mužov," uviedla hovorkyňa.

Z regionálneho hľadiska má v rámci Slovenska najvyšší podiel otcov Prešovský kraj. Žije tam 14,5 percenta všetkých otcov v SR. Druhý je Košický kraj so 14 percentami otcov. Ako vysvetlila hovorkyňa, najvyššie percentá otcov v týchto krajoch sú prirodzené, pretože ide o kraje s najvyššími početnosťami obyvateľstva a tiež jeho mužskej časti.

"Podiely okolo 13 percent majú kraje Nitriansky, Žilinský a Bratislavský, 12 percent otcov je v Banskobystrickom kraji a po 11 percent v Trenčianskom a Trnavskom kraji," doplnila Stauder.