Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Ornitológ: V SR je zatiaľ potvrdený výskyt 2 inváznych druhov vtákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Ornitológovia nedávno zaznamenali prvé hniezdenia húsky štíhlej na západnom Slovensku, dnes sa už vyskytuje a hniezdi aj pri Partizánskom.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Na Slovensku je zatiaľ potvrdený výskyt dvoch inváznych druhov vtákov, ktorými sú potápnica bielolíca a húska štíhla. V prípade potápnice ide o jednotlivé záznamy a preto nie je dôvod na obavy. Húska štíhla je však najrýchlejšie šíriacim sa vtáčím druhom na Slovensku. Pre TASR to uviedol Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Ornitológovia nedávno zaznamenali prvé hniezdenia húsky štíhlej na západnom Slovensku, dnes sa už vyskytuje a hniezdi aj pri Partizánskom. "Je to druh, ktorý sa správa veľmi agresívne na svojich hniezdiskách, vytláča iné druhy a dokonca útočí aj na ľudí venčiacich psov," skonštatoval Ridzoň. Dodal, že problémy pri hniezdení húsok boli na Kuchajde v Bratislave. Štátna ochrana prírody preto musela pravidelne hniezdiace vtáky odchytávať, lebo sa na to sťažovali návštevníci jazera.

Podobne agresívne správanie druhu je podľa ornitológa známe aj z iných lokalít, pôvodné druhy na toto správanie zatiaľ nestihli zareagovať. "Preto veľmi pozorne sledujeme situáciu, aby sa mohli prijať účinné kroky v prípade potreby," podotkol.

Na Slovensku začali hniezdiť aj iné nepôvodné druhy vtáctva, napríklad kačička mandarínska a labuť čierna. V ich prípade však nejde o druhy, ktoré by sa správali invázne, preto sa len monitoruje ich zväčšujúci sa výskyt, povedal Ridzoň.

Zároveň poukázal, že väčším problémom sú v súčasnosti invázne druhy cicavcov, napríklad medvedík čistotný, psík medvedíkovitý a hlavne norok americký. "Norok americký viackrát zlikvidoval kolóniu desiatok hniezdiacich rybárov riečnych v Chránenom vtáčom území Dunajské luhy, preto sme museli pristúpiť k odchytu na jeho lokalitách výskytu na Dunaji," dodal.

Podobne vážny problém čoskoro očakávajú ochranári aj u medvedíka čistotného. Európske pôvodné druhy nie sú na jeho prítomnosť zvyknuté, nemajú stratégiu na obranu a tak doplácajú na jeho prítomnosť.