Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Na Slovensku má fungovať 32 regionálnych centier podpory učiteľov

Prešov číta rád prezentuje knihy a ich autorov deťom. Na snímke spisovateľ a učiteľ Valentín Šefčík - pred školskými lavicami je ako doma. Foto: Archív Knižnice P. O. Hviezdoslava

Na Slovensku má byť dokopy 40 RCPU. Zvyšných osem má začať pôsobiť od septembra 2024. Tretie kolo výzvy plánuje rezort školstva vyhlásiť túto jeseň.

Bratislava 11. júna (TASR) - Od septembra má na Slovensku fungovať 32 regionálnych centier podpory učiteľov (RCPU). K už existujúcim 16 pribudne ďalších 16. Pre TASR to potvrdili z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Úlohou RCPU je poskytnúť učiteľom v regióne individuálne poradenstvo a pomoc s prechodom na nové učivo a inovatívne metódy výučby, ktoré nadväzujú na kurikulárnu reformu.

Od septembra pribudne ďalších 16 RCPU v rôznych kútoch Slovenska. "RCPU pôsobia v regiónoch, ktoré sú definované podľa okresov. V ktorom meste v danom regióne bude sídlo RCPU, bude na zriaďovateľovi. Keďže momentálne prebieha výber mentorov a centrá začnú fungovať od 1. septembra, sídla centier budú známe až neskôr," priblížili z rezortu školstva. Ich úlohou bude pomáhať základným školám v celom regióne bez ohľadu na to, v ktorom meste budú mať sídlo.

Súčasťou RCPU sú mentori. Podľa riaditeľa odboru kurikula a inovácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Kríža je momentálne v RCPU, ktoré pôsobia od septembra minulého roka, obsadených zo 160 miest 153. "Sedem miest mentorov v týchto centrách je momentálne voľných, čiže neobsadených," spresnil rezort školstva. Ako doplnil Kríž, do 16 nových RCPU, ktoré začnú pôsobiť od septembra, výber mentorov momentálne prebieha. Celkovo by v jednotlivých regiónoch malo od septembra pôsobiť 320 mentorov.

Ministerstvo školstva na sociálnej sieti uviedlo, že mentormi sa môžu stať učitelia základných či stredných škôl, ktorí učia rôzne predmety, s minimálnou dĺžkou praxe päť rokov. Mentor ostane naďalej aktívny na svojej škole s čiastočným úväzkom a druhú časť pracovného úväzku bude venovať mentorskej činnosti v RCPU.

Na Slovensku má byť dokopy 40 RCPU. Zvyšných osem má začať pôsobiť od septembra 2024. Tretie kolo výzvy plánuje rezort školstva vyhlásiť túto jeseň.