Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Na Slovensku platí od soboty obeda mimoriadna situácia

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Pavol Zachar

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy by mali prijímať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva.

Bratislava 26. februára (TASR) - Na Slovensku nastane od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

"Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky," uvádza vládny kabinet v materiáli.

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy by mali prijímať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva. Majú tiež vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie tak, aby zamedzili ohrozeniu života, zdravia a majetku.

Vláda zároveň splnomocnila premiéra Eduarda Hegera a ako zástupcu ministra vnútra a predsedu Ústredného krízového štábu SR Romana Mikulca (obaja OĽANO). Majú riadiť záchranné práce, vydávať príkazy na záchranné práce a vykonávať opatrenia na riešenie krízových situácií.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) ozrejmil, že pre občanov sa nič nemení. Jej vyhlásenie umožnil nový zákon o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok (25.2.) schválil parlament a následne ho podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. V sobotu doobeda ho zverejnili v Zbierke zákonov.


Prehľad mimoriadnych situácií a núdzových stavov, ktoré boli na Slovensku vyhlásené v posledných piatich rokoch.

celé územie SR

Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 trvá na Slovensku od 12. marca 2020 nepretržite, teda už viac než 700 dní.

Podmienky vyhlásenia mimoriadnej situácie upravuje zákon o civilnej ochrane obyvateľstva. Počas mimoriadnej situácie možno vykonávať konkrétne prevenčné opatrenia na záchranu života, zdravia alebo majetku. Príkladom je evakuácia územia, vykonávanie časovo obmedzenej práce, poskytovanie priestorov a prostriedkov na núdzové ubytovanie osobám postihnutým mimoriadnou udalosťou a osobám, ktoré vykonávajú záchranné práce.


12. marca 2020 - Vláda SR na schôdzi 11. marca vyhlásila od 12. marca od 6. hodiny ráno mimoriadnu situáciu z dôvodu ohrozenia verejného zdravia II. stupňa. Dôvodom bolo riziko šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19.


16. marca 2020 - Začal platiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD) a dotkol sa nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu.


13. júna 2020 - Núdzový stav sa skončil o polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Nemocnice začali pracovať v štandardnom režime. Mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády z 11. marca ostala v platnosti aj naďalej.


1. októbra 2020 - Na Slovensku začal platiť núdzový stav v spojitosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Vláda o tom rozhodla na zasadnutí, ktoré sa konalo deň pred tým - 30. septembra.


14. mája 2021 - Núdzový stav v súvislosti s druhou vlnou pandémie sa skončil. Mimoriadna situácia opäť ostala v platnosti aj naďalej.


24. novembra 2021 - Na Slovensku začal od polnoci v noci na 25. novembra začal platiť núdzový stav, trval 90 dní.

Počas roka 2021 celkovo platil na Slovensku núdzový stav do 14. mája a od 25. novembra, čo bolo spolu takmer pol roka.



lokálne mimoriadne situácie

Mimoriadne situácie, ktoré sa vzťahujú na obec, okres alebo kraj, boli vyhlásené najčastejšie v súvislosti so živelnými pohromami, nehodami či zdravotným ohrozením.

10. júla 2018 - V okrese Michalovce vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt osýpok. Platila do 13. augusta toho istého roku.


16. januára 2019 - V obci Ždiar, okres Poprad, starosta vyhlásil mimoriadnu situáciu. Dôvodom bolo sneženie i silný vietor, v noci a ráno tam odhadom napadlo ďalšieho pol metra snehu. Pre počasie tu mimoriadnu situáciu vyhlásili aj 13. novembra 2019.


19. mája 2019 - Mesto Žilina vyhlásilo v súvislosti s nočným požiarom, ktorý zasiahol i mostné teleso a piliere Rondla, mimoriadnu situáciu.


6. decembra 2019 - V Prešove vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výbuch plynu v bytovom dome, ktorý si vyžiadal osem obetí.


30. decembra 2019
- V súvislosti so zlým stavom mosta v Kežmarku vyhlásili pre územie Prešovského kraja mimoriadnu situáciu.


17. januára 2020 - Vláda avizovala, že vyhlási mimoriadnu situáciu na urýchlenie likvidácie stoviek ton toxického odpadu polychlórovaných bifenylov (PCB) nachádzajúcich sa v blízkosti areálu bývalej spoločnosti Chemko Strážske.