Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku platí od utorka zákaz zhromažďovania sa viac ako 6 ľudí

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave 16. marca 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Za zhromaždenie sa podľa zákona považujú aj pouličné sprievody a manifestácie, pričom naň nie je potrebné predchádzajúce povolenie štátneho orgánu.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Na území Slovenska platí od utorka zákaz uplatňovania práva pokojne sa zhromažďovať v počte nad šesť osôb. Výnimkou sú osoby žijúce v jednej domácnosti. Vláda SR prijala toto opatrenie v rámci vyhláseného núdzového stavu. Dôvodom je zhoršená situácia s pandémiou nového koronavírusu.

V čase aktuálne vyhláseného núdzového stavu pre druhú vlnu pandémie nového koronavírusu môže vláda v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť či zakázať uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať, či zhromažďovanie na verejnosti podmieniť povoľovaním. Opatrením nie je dotknutá právomoc Úradu verejného zdravotníctva SR regulovať konanie hromadných podujatí, a to obmedziť či zakázať ich.

Zákon o zhromažďovacom práve umožňuje občanom pokojne sa zhromažďovať. Právo slúži občanom na využívanie slobody prejavu a ďalších ústavných práv a slobôd, na výmenu informácií a názorov a na účasť na riešení verejných a iných spoločných záležitostí vyjadrením postojov a stanovísk. Za zhromaždenie sa podľa zákona považujú aj pouličné sprievody a manifestácie, pričom naň nie je potrebné predchádzajúce povolenie štátneho orgánu.

Za zhromažďovanie sa podľa právnej normy nepovažujú zhromaždenia osôb súvisiace s činnosťou štátnych orgánov, zhromaždenia súvisiace s poskytovaním služieb ani iné zhromaždenia, ktoré neslúžia vyššie spomenutým účelom.

Právo pokojne sa zhromažďovať zaručuje Ústava SR. „Podmienky výkonu tohto práva ustanoví zákon v prípadoch zhromažďovania na verejných miestach, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, ochranu verejného poriadku, zdravia a mravnosti, majetku alebo pre bezpečnosť štátu. Zhromaždenie sa nesmie podmieňovať povolením orgánu verejnej správy,“ píše sa v ústave.