Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku pribudli ďalšie dva prípady opičích kiahní

Na obrázku, ktorý poskytol Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID), je farebná transmisná elektrónová mikrofotografia častíc opičích kiahní (červená), ktoré sa nachádzajú v infikovanej bunke (modrá), vypestovanej v laboratóriu vo Fort Detricku. Foto: TASR/AP

Mikas priblížil, že obe osoby mali v cestovateľskej anamnéze pobyt v zahraničí, ale nevylučuje nakazenie sa na území Slovenska.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Na Slovensku tento týždeň pribudli dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na osem. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V oboch prípadoch ide podľa neho o osoby vo vekovej skupine 20 až 59 rokov. "Zatiaľ sa medzi nimi nepreukázala vzájomná epidemiologická súvislosť, tá sa rovnako nepreukázala ani s predchádzajúcimi - už potvrdenými prípadmi," ozrejmil.

Mikas priblížil, že obe osoby mali v cestovateľskej anamnéze pobyt v zahraničí, ale nevylučuje nakazenie sa na území Slovenska. "Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečili protiepidemické opatrenia," doplnil.

Nepredpokladajú sa podľa neho rozsiahle epidémie, no počíta sa s tým, že výskyt opičích kiahní bude na našom území narastať. "Zachovávajte si preto obozretnosť a nepodceňujte výskyt príznakov," zdôraznil.

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Inkubačný čas ochorenia je zvyčajne šesť až 16 dní, kolísať môže aj od piatich do 21 dní. Príznaky sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá výsev. K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom, obsahujúcim vírus opičích kiahní.