Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

NCZI: V SR ročne pribúda asi 700 pacientov s poruchami zrážavosti krvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hemofília je nevyliečiteľným ochorením, ktoré sa prejavuje poruchou zrážanlivosti krvi.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Na Slovensku ročne pribúda približne 700 pacientov s poruchami zrážavosti krvi. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Veronika Daničová pri príležitosti pondelňajšieho Svetového dňa hemofílie.

"Počet novodiagnostikovaných pacientov s hemofíliou a ostatnými poruchami zrážavosti krvi je pomerne stabilizovaný. V posledných rokoch sa pohybuje približne na úrovni 700 osôb ročne," priblížila.

Na Slovensku je podľa údajov NCZI pravidelne sledovaných 6752 pacientov s hemofíliou a vrodenými či získanými poruchami zrážavosti krvi. "Nelichotivý stúpajúci trend však zaznamenávame v počte zomretých pacientov, ktorí boli sledovaní pre hemofíliu," ozrejmila Daničová s tým, že v roku 2013 ich zomrelo 16, zatiaľ čo v roku 2021 to bolo 81 pacientov.

Hemofília je nevyliečiteľným ochorením, ktoré sa prejavuje poruchou zrážanlivosti krvi. Vyskytuje sa prevažne u mužov, pretože gén pre tento zrážací faktor je uložený na pohlavnom chromozóme X, ktorý muži majú len jeden. Ojedinele sa vyskytuje aj u žien, tie ju môžu preniesť na synov.

Liečba hemofílie je podľa NCZI v súčasnosti efektívnejšia. "Zatiaľ čo v roku 1900 sa hemofilici dožívali v priemere len 11 rokov a na začiatku 50. rokov minulého storočia 19 rokov života, dnes vďaka modernej liečbe dosahuje dĺžka života hemofilikov takmer dĺžku života ostatnej populácie," dodala Daničová.