Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sa hlási k Židovskej náboženskej obci 2007 obyvateľov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

K židovskému náboženskému vyznaniu sa pri poslednom sčítaní prihlásilo v Bratislavskom kraji 839 obyvateľov, v Košickom kraji 311 obyvateľov a v Trnavskom kraji 210 obyvateľov.

Bratislava 23. januára (TASR) - K Židovskej náboženskej obci sa na Slovensku hlási 2007 obyvateľov, čo predstavuje 0,04 percenta všetkých obyvateľov. Najviac obyvateľov sa prihlásilo v Bratislavskom kraji a najmenej v Trenčianskom kraji. TASR o tom informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. 1.).

"Štatistické údaje o židovskej komunite ukazujú veľmi významné zníženie jej početnosti, ktoré bolo popri holokauste akcelerované najmä emigráciou a asimiláciou," uviedla. Podľa sčítania ľudu v roku 1880 žilo na území dnešného Slovenska 140.681 obyvateľov, ktorí sa hlásili k židovskému náboženskému vyznaniu a predstavovali 5,7 percenta obyvateľstva. V porovnaní s ostatnými sčítaniami to bol podľa Stauder rok, v ktorom bolo zaznamenaných najviac obyvateľov hlásiacich sa tomuto náboženskému vyznaniu.

K židovskému náboženskému vyznaniu sa pri poslednom sčítaní prihlásilo v Bratislavskom kraji 839 obyvateľov, v Košickom kraji 311 obyvateľov a v Trnavskom kraji 210 obyvateľov. Najmenej sa ich prihlásilo v Trenčianskom kraji, a to konkrétne 95 obyvateľov. "Na lokálnej úrovni má najviac obyvateľov hlásiacich sa k židovskému náboženskému vyznaniu Bratislava – mestská časť Staré Mesto," doplnila hovorkyňa, podľa ktorej sa k nemu prihlásilo 245 obyvateľov.

K židovskej národnosti sa v roku 1930 prihlásilo na Slovensku 72.678 osôb. Podľa posledného sčítania žije na Slovensku 596 obyvateľov, ktorí majú židovskú národnosť. "Medzi päť obcí s najväčším počtom obyvateľov židovskej národnosti patria mestské časti Bratislavy a Košíc," spresnila Stauder.