Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sa má v druhom polroku konať 26 vojenských cvičení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenských vojakov čaká aj cvičenie s Ukrajincami zamerané na podporu budovania spôsobilostí špeciálnych síl Ukrajiny v rámci programu "NATO – Ukraine".

Bratislava 8. júna (TASR) - Na Slovensku sa má v druhom polroku 2022 konať 26 vojenských cvičení. Slovenskí vojaci sa zároveň majú zúčastniť na 48 výcvikových aktivitách v zahraničí. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý v stredu odsúhlasila vláda.

Na území SR sa uskutoční napríklad cvičenie Combined Effort so slovensko-poľskou účasťou. Mnohonárodné zastúpenie by malo mať cvičenie Toxic Valley. Slovenských vojakov čaká aj cvičenie s Ukrajincami zamerané na podporu budovania spôsobilostí špeciálnych síl Ukrajiny v rámci programu "NATO – Ukraine". S českými vojakmi si tiež majú precvičiť taktické postupy síl na špeciálne operácie.

Príslušníci Ozbrojených síl SR alebo Vojenskej polície by mali byť vyslaní na cvičenia v Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Turecku, USA, Rumunsku, Chorvátsku či Gruzínsku.

V materiáli schvaľuje tiež prechod cez územie Slovenskej republiky pre ozbrojené sily členských krajín NATO a Partnerstva za mier s výnimkou Ruska a Bieloruska na účel plnenia ich úloh v súlade s medzinárodným právom, a to na základe predchádzajúceho oznámenia a príslušného povolenia. Súhlas sa nevzťahuje na prechod zahraničných ozbrojených síl cez územie SR realizovaný v rozpore s právnym poriadkom SR alebo podmienkami, ktoré príslušné orgány Slovenskej republiky stanovili.

Kabinet tiež v rámci dokumentu odsúhlasil vyslanie ozbrojených síl do zahraničia a prítomnosť zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky na základe medzinárodných zmlúv z oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti.