Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Na Slovensku stále prevláda britský variant nového koronavírusu

Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V máji sa na Slovensku sekvenovalo 14,7 percenta všetkých PCR pozitívnych vzoriek, uviedol hlavný hygienik.

Bratislava 11. júna (TASR) - Na Slovensku stále prevláda tzv. britský variant nového koronavírusu. Krajina spĺňa požiadavku Európskej komisie testovať päť až desať percent vzoriek. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"V máji sa na Slovensku sekvenovalo 14,7 percenta všetkých PCR pozitívnych vzoriek. Avšak podľa aktuálnej epidemiologickej situácie s rapídnym klesaním počtu pozitívnych vzoriek uvažujeme o návrhu sekvenovať na Slovensku všetky pozitívne vzorky bez ohľadu na doterajšie kritériá," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Vysvetlil, že všetky pozitívne vzorky určené na sekvenovanie podľa nastavených kritérií sa z regionálnych úradov verejného zdravotníctva aj zo súkromných laboratórií zbierajú v Národnom referenčnom centre (NRC) pre chrípku na ÚVZ SR.

Dodal, že vzorkám je následne pridelené identifikačné číslo, je z nich izolovaná RNA a takto pripravené vzorky sa rozdeľujú medzi sekvenačné laboratóriá ÚVZ SR. Ide o NRC pre chrípku a NRC pre mikrobiológiu životného prostredia, do Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied v Bratislave.

ÚVZ SR v piatok potvrdilo, že na Slovensku sa objavil aj nový, tzv. kolumbijský typ nového koronavírusu.