Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensku stúpol počet pozitívnych prípadov na SARS-CoV-2 na 534

Ilustračná foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Väčšina (34) pozitívne testovaných pochádza zo skupiny navrátilcov z rakúskeho Tirolska, ktorí sa vracali individuálne na Slovensko, boli však nariadením umiestnení v karanténnych centrách.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Počas nedele (5. 4.) pribudlo na Slovensku 49 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1036 vzoriek. Počet pozitívnych prípadov na SARS-CoV-2 stúpol na 534. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Väčšina (34) pozitívne testovaných pochádza zo skupiny navrátilcov z rakúskeho Tirolska, ktorí sa vracali individuálne na Slovensko, boli však nariadením umiestnení v karanténnych centrách.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas ocenil aj disciplinovanosť a rešpektovanie tohto opatrenia zo strany navrátilcov, medzi ktorými zachytili 34 prípadov.



"Počet identifikovaných prípadov dokazuje zmysluplnosť opatrenia, že v karanténnych centrách budeme zachytávať aj ľudí, ktorí sa vracajú individuálne na Slovensko," uviedol Mikas a vyzval ďalších, ktorí sa chystajú na individuálny návrat, aby rešpektovali opatrenie o povinnej karanténe v štátnych zariadeniach.

Premiér informoval, že ani jeden z nových pozitívnych prípadov sa netýka rizikovej vekovej hranice 60+.

Upozornil však, že veľká skupina pozitívnych vzoriek v prípade ľudí vracajúcich sa zo zahraničia vytvára otázku, či nie je potrebné sa zamyslieť nad sprísnením karanténnych opatrení.



Mikas sa vyjadril i k prvému prípadu infekcie medzi obyvateľmi marginalizovaných rómskych komunít, ktorý hygienici odhalili pri testovaní v obci Žehra v okrese Gelnica. Ide o muža, ktorý má v Žehre trvalé bydlisko, no s rodinou býva v Richnave. "V súčasnosti je s celou svojou rodinou, s ktorou prišiel z Anglicka, v karanténe. Budeme samozrejme vyšetrovať aj ľudí, s ktorými sa dostal do kontaktu, aj tí budú v karanténe," dodal hlavný hygienik SR.

Zatiaľ sa podľa jeho slov neuvažuje nad karanténou celej osady, v ktorej sa infikovaný mal zdržať len krátko. "Uvidíme podľa ďalších vyšetrení, zatiaľ sú v karanténe len tí, ktorí s ním boli v úzkom kontakte," dodal Mikas.