Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Slovensku v nedeľu pokračuje celoplošné testovanie na COVID-19

Na snímke medička z Budapešti zo Semmelweisovej univerzity na odbernom mieste v telocvični maďarského gymnázia v Komárne 31. októbra 2020, archívne foto. Foto: TASR - Ladislav Vallach

V prípade pozitívneho testu treba ísť z odberného miesta do domácej desaťdňovej karantény.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Na Slovensku v nedeľu pokračuje celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Testovať sa bude rovnako ako v sobotu (31. 10.) v čase od 7.00 do 22.00 h s prestávkami v čase 12.00 - 12.45 h a 18.00 - 18.30 h, posledný výter by sa mal odoberať o 21.30 h. V nedeľu dopoludnia majú predstavitelia vlády zhodnotiť prvý deň testovania.

Pri vstupe na odberné miesto sa treba riadiť pokynmi členov odberného tímu. Podrobné inštrukcie sú aj na stránke somzodpovedny.sk. Podľa pokynov na nej si treba po vstupe najskôr vydezinfikovať ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste. Následne prídu na rad administratívne úkony, pracovníkovi sa treba preukázať občianskym preukazom, dieťa kartičkou poistenca. Vypíše formulár potrebný na registráciu, po ktorej každý dostane pridelené číslo.

S číslom sa príde k zdravotníkovi, ktorý odoberie vzorku z nosohltana tyčinkou. Počas odberu treba pokojne dýchať so zatvorenými ústami. Na výsledok sa počká vo vyhradenom vydezinfikovanom priestore. Podľa prideleného čísla zdravotník odovzdá zatvorenú obálku s certifikátom s výsledkom a poučením, čo robiť pri negatívnom i pozitívnom výsledku. Aj s negatívnym treba naďalej dodržiavať hygienické opatrenia: umývanie rúk, dodržiavanie odstupov a nosenie rúška aj v interiéri.

V prípade pozitívneho testu treba ísť z odberného miesta do domácej desaťdňovej karantény. Možnosť absolvovať karanténu ponúkajú aj súkromné zariadenia, zoznam je na webe ministerstva obrany. O pozitívnom výsledku treba informovať svojho lekára, ako aj osoby s úzkym kontaktom. Aj pre ne bude platiť domáca desaťdňová karanténa.

Na testovaní sa nemusia zúčastniť deti do desiatich rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. Potrebné bude potvrdenie od lekára. Rovnako sa nemusia dať testovať tí, ktorí už v posledných 90 dňoch boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Výnimka bude platiť aj pre osoby nad 65 rokov, ale len v prípade, ak budú v dobrovoľnej domácej karanténe.