Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Slovensku v utorok pribudlo 1410 prípadov COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo päť úmrtí, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku sa tak zvýšil na 66.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Na Slovensku v utorok (13. 10.) pribudlo 1410 nakazených novým koronavírusom z 10.228 testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 321 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo päť úmrtí, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku sa tak zvýšil na 66. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na svojej webovej stránke priblížilo, že najviac pozitívnych prípadov zaznamenali v Žilinskom kraji (367). Po ňom nasledujú Prešovský kraj (264), Košický (179), Banskobystrický (151), Trnavský (138), Trenčiansky (124), Nitriansky (101) a Bratislavský kraj (86). Je medzi nimi 716 žien a 694 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 92 rokov.

Početnejšie prípady hlásili najmä regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove, Bratislave, Čadci, Dolnom Kubíne, Košiciach, Lučenci, Martine, Nitre, Prešove, Poprade, Prievidzi, Trebišove, Trnave a Žiari nad Hronom. "Nákaza sa šíri najmä kontaktmi s pozitívnymi osobami v rodinách a na pracoviskách. Početnejší výskyt preto eviduje väčšina krajských miest," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti. Prípady sa objavujú aj v zariadeniach sociálnych služieb, v zdravotníckych zariadeniach a na školách.

RÚVZ v Lučenci zaevidoval okrem iného napríklad aj päť nových prípadov v okrese Poltár, ktorý bol doteraz jedným z najmenej postihnutých epidémiou. RÚVZ v Prievidzi eviduje viacero rodinných ohnísk, pričom sú často infikovaní všetci členovia domácnosti. "Odborníkom sa tiež podarilo objaviť prepojenie medzi zdanlivo nesúvisiacimi prípadmi v susedných dedinách, infekcia sa pravdepodobne rozšírila medzi účastníkmi pohrebov," približuje ÚVZ.

RÚVZ v Žiari nad Hronom hlási najmä dohľadané kontakty, vyskytli sa aj prípady zachytené v nemocnici v rámci predoperačných vyšetrení a objavujú sa nové prípady, ktoré sú kontaktmi z osláv a svadieb aj v iných regiónoch. RÚVZ v Bardejove hovorí o šírení ochorenia nielen v rodinách, ale aj v niektorých inštitúciách a podnikoch. Najmä dohľadané kontakty evidujú epidemiológovia v ďalších regiónoch.

V nemocniciach je hospitalizovaných 476 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 398 z nich. Na JIS je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 48 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 22.296, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 567.733 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 15.521.