Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na Slovensku začala ďalšia sezóna sčítania vodných vtákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Zimné sčítanie je celosvetový program, do ktorého je zapojených viac ako 100 krajín.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Na Slovensku sa začala ďalšia sezóna sčítania vodných vtákov. Medzinárodný hlavný sčítací termín bude v tejto sezóne tretí januárový víkend (16. – 17. januára 2021). Sčítacia sezóna však začala už v októbri a trvá až do apríla. Na webovej stránke Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR o tom informovala zoologička Andrea Lešová.

Slovensko je pri sčítaní rozdelené na 20 regiónov. Mapovatelia sčítavajú presne vymedzené úseky tečúcich vôd a vodné nádrže. "Hlavným cieľom je získavať kvalitatívno-kvantitatívne údaje o výskyte zimujúceho a migrujúceho vodného vtáctva, identifikovať dlhodobé trendy a distribúciu," uvádza Lešová. Dodáva, že systematickým sčítaním sa získavajú aj poznatky o význame jednotlivých lokalít zimovania pre populáciu sledovaných druhov vtákov.

Údaje zo sčítania je možné využiť napríklad pri analýzach vplyvu klimatických zmien alebo niektorých disturbančných faktorov na vybrané druhy vodných vtákov. "Z hľadiska ochrany prírody sú získané informácie o distribúcii a početnosti vodných vtákov veľmi dôležité, kľúčový je ich význam pri posudzovaní antropických vplyvov na vodné ekosystémy, návrhu manažmentu území ako aj vytváraní sústavy chránených území na ochranu diverzity vodných a na vodu viazaných druhov vtákov," približuje Lešová.

Zimné sčítanie je celosvetový program, do ktorého je zapojených viac ako 100 krajín. Koordinátorom programu je organizácia Wetlands International so sídlom v Holandsku.