Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Na spravodlivosť pôjde o 40 miliónov eur viac

Minsterstvo spravodlivosti Foto: TASR

Pre ministerstvo spravodlivosti je v návrhu na rok 2016 vyčlenených celkom 351 miliónov eur.


Bratislava 6. októbra (TASR) – Slovensko v nasledujúcom roku zvýši svoje výdavky na justíciu. Predpokladá to návrh štátneho rozpočtu, ktorý ministerstvo financií posunulo na stredajšie (7.10.) rokovanie vlády.

Pre ministerstvo spravodlivosti je v návrhu na rok 2016 vyčlenených celkom 351 miliónov eur. Je to o 40 miliónov eur viac oproti prostriedkom rozpočtovaným na tento rok (nárast o 13 %).

Rozpočet rastie všetkým zložkám justície. Súdnictvo má dostať 180 miliónov eur (nárast o 17 %), väzenstvo 154 miliónov eur (nárast o 4,56 %) a samotné ministerstvo 17 miliónov eur (nárast o 74,9 %).

Ministerstvo návrh dopredu nechcelo komentovať. „Niektoré naše požiadavky boli zohľadnené, týkajú sa napríklad kapitálových výdavkov,“ vysvetlil Pavol Kubík z tlačového oddelenia. „Iné zohľadnené neboli,“ doplnil.

Šéf rezortu Tomáš Borec nedávno oznámil, že má prostriedky na budúcoročné zvýšenie platov zamestnancov v justícii v priemere približne o 30 eur. Uplatnil si aj požiadavku na personálne posilnenie justície o 60 nových sudcov, ktorej ale zatiaľ vyhovené nebolo.

Súdna rada v stanovisku z júla tohto roka, ktoré je prílohou rozpočtu, upozorňuje, že navrhované finančné zdroje pre súdnictvo nepostačujú. Rada okrem iného žiada navýšiť počet sudcov o 100 a prijať aj ďalších zamestnancov, ktorí by pomohli riešiť z jej pohľadu nepriaznivú situáciu na súdoch.

Borecovi zatiaľ chýba približne 5,1 milióna eur, ktoré si vyžiada budúcoročné rozmrazenie platov tejto skupiny ústavných činiteľov. Tieto financie sa podľa hovorkyne rezortu Alexandry Donevovej dostanú do rozpočtu v roku 2016 po zverejnení priemernej mzdy v hospodárstve, na ktorú je valorizácia platov naviazaná.

Zvýšený rozpočet by mal pokryť potreby, ktoré prinesie zavedenie Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO). Borec získal do rozpočtu chýbajúce prostriedky na 100 vyšších súdnych úradníkov, ktorých prijala jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská.

V rámci kapitálových výdavkov v celkovej výške 10,3 milióna eur (nárast o 10,3 %) je naplánované pokračovanie rekonštrukcie tepelného hospodárstva budov v celom rezorte. Tiež napríklad finančné prostriedky na odkúpenie novej budovy pre súd v Považskej Bystrici, ktorého súčasné priestory sú v havarijnom stave.