Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Štedrý deň sú cestujúci milší, tvrdí pokladníčka na Hlavnej stanici

Tridsaťdeväťročná pokladníčka na Hlavnej stanici v Bratislave Silvia Gastgebová vydáva aj počas dnešného dňa ľuďom lístky na vlak.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Na železnici pracuje už 18 rokov a toto sú jej desiate Vianoce, ktoré trávi v práci. Tridsaťdeväťročná pokladníčka na Hlavnej stanici v Bratislave Silvia Gastgebová vydáva aj počas dnešného dňa ľuďom lístky na vlak.

"V tento deň sú cestujúci lepší, milší ako v bežný deň. Poprajú krásne sviatky a niektorí aj porozprávajú, za kým cestujú," opísala pre TASR Gastgebová. Tí starší sa zvyknú rozhovoriť viac, niekedy aj o tom, čo nesú deťom a vnúčatám. Najväčší zhon býva na stanici podľa jej slov do takej druhej popoludní, potom sa už cestovný ruch upokojí.

Že by niekto nemal na Vianoce dosť peňazí na vlak domov, to sa jej počas doterajšej praxe ešte nestalo. "Ale prihodilo sa to asi pred pol rokom. Cestujúcemu, ktorý išiel do Budapešti, chýbalo trochu peňazí k cene lístka, tak som mu ich doplatila," rozhovorila sa pokladníčka.

Na to, že jej niekedy vyjde služba aj na Štedrý deň, si už rodina zvykla. V práci si s kolegyňami spravili vianočnú výzdobu, majú aj stromček. "A každá z nás prinesie ochutnať, čo napiekla," dodala Gastgebová. Sadnúť si aspoň na spoločný vianočný obed však nemôžu. Prestávky majú rozdelené tak, aby pri okienku vždy niekto bol pre cestujúcich, ktorí sa v dnešný deň chcú dostať domov za rodinami či blízkymi.