Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Štefanskej zábave sa bude opätovne tancovať výlučne v ľudovom kroji

Na tradičnú tancovačku do Zámutova prichádzajú súčasní aj bývalí folkloristi, ktorí tam prezentujú ľudový odev z rôznych slovenských regiónov.

Zámutov 25. decembra (TASR) - Nadchádzajúci 2. sviatok vianočný vyvrcholí v obci Zámutov, okres Vranov nad Topľou, už tradične Štefanskou veselicou.

Pripravované podujatie bude už 6. v poradí. Jej organizátori si stanovili od počiatku jednu podmienku: Môže sa na nej zúčastniť iba človek odetý v ľudovom kroji. Ako TASR informoval kultúrny referent obce Zámutov Marek Višňovský, spomínaná akcia si získala za niekoľko rokov popularitu naprieč celým Slovenskom.

Na tradičnú tancovačku do Zámutova prichádzajú súčasní aj bývalí folkloristi, ktorí tam prezentujú ľudový odev z rôznych slovenských regiónov. "Mali sme tu už ľudí z Dunajskej Stredy, Dubnice nad Váhom, západného Slovenska či Košíc, takže ide jednoznačne o celoslovenskú akciu. Je o ňu záujem, lístky na najbližšiu zábavu sa rozpredali za niekoľko dní," podotkol Višňovský.

Medzi účastníkmi veselice sa vyskytnú podľa jeho slov sporadicky aj atraktívni hostia. "Vlani sme tu mali človeka z Mexika, ktorý prišiel do Zámutova so svojou manželkou, ktorá pochádza odtiaľto. Obliekli sme ho do nášho kroja, veľmi sa mu u nás páčilo," poznamenal.

Súčasťou príprav na zábavu v Zámutove je aj tradičná zemplínska zabíjačka. V obci ju organizujú pravidelne niekoľko dní vopred, aby sa stihli mäsové výrobky z prasiatka do konania veselice dostatočne vyúdiť. Viac ako jesť či popíjať sa tu bude podľa Višňovského tancovať. "U nás to nevyzerá ako na nejakej svadbe, kde sa väčšinou polovica ľudí zabáva a ďalšia sedí za stolom. Tanečný parket nášho kultúrneho domu bude podľa skúseností z uplynulých rokov zaplnený permanentne až do rána takmer dvoma stovkami ľudí."