Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pojednávanie s Petrom G. a Ladislavom V. odročili na 7. septembra

Na snímke obžalovaný Ladislav V. počas príchodu na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 28. júla 2021 v Pezinku. Foto: TASR - Jakub Kotian

Opätovne sa pokúsia vypočuť aj podnikateľa Petra P., po ktorom je vyhlásené pátranie v súvislosti s možným manipulovaním výpovedí svedkov v inej kauze.

Pezinok 29. júla (TASR) - Hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G. a bratislavským expolicajtom Ladislavom V. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) odročili na 7. septembra. Sú obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Súd vyhovel obhajobe a navrhol výsluch bývalého námestníka riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Karola Ceba. Mal byť účastníkom stretnutia podnikateľa Dušana Bočkaya s obžalovanými a vtedajším šéfom KÚFS Ľudovítom Makóom. Riešiť mali podmienky odblokovania majetku Bočkayovej firmy. „Ide o okolnosti stretnutia medzi Dušanom Bočkayom, obžalovaným Petrom G. a pánom Cebom,“ vysvetlil ešte skôr obhajca obžalovaných Adrián Kucek.

Opätovne sa pokúsia vypočuť aj podnikateľa Petra P., po ktorom je vyhlásené pátranie v súvislosti s možným manipulovaním výpovedí svedkov v inej kauze. „Bude potrebné svedka zabezpečiť na hlavné pojednávanie. Keďže sa nedostavil na hlavné pojednávanie, i keď mu bolo riadne a včas doručené predvolanie,“ uviedla samosudkyňa Ružena Sabová.

Na výsluchu Petra P. trvajú obžalovaní. „V prípade, ak by svedok, ktorý sa riadne nedostaví, bol zabezpečený inštitútmi trestného poriadku, vopred sa dávajú otázky, ktoré sa takémuto svedkovi položia,“ ozrejmil Kucek.

Peter G. a Ladislav V. žiadajú súd o prepustenie z väzby


Obžalovaný bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter G. a bratislavský expolicajt Ladislav V. požiadali počas štvrtkového hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku o prepustenie z väzby. Sudkyňa rozhodne v nasledujúcich dňoch.

Obhajca Adrián Kucek navrhuje prepustenie obžalovaných na slobodu za uloženia primeraných obmedzení. „Mám za to, že dôvody väzby u obžalovaného Petra G., ako aj obžalovaného Ladislava V., stále existujú,“ zareagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nesúhlasí ani s nahradením väzby.

Obaja obžalovaní sú momentálne v preventívnej väzbe, Peter G. aj v kolúznej. „Všetci podstatní svedkovia už boli vo veci vypočutí. Respektíve svedkovia, ktorí boli riadne predvolaní na hlavné pojednávanie, sa nedostavili. Sú to objektívne príčiny. Dôvody kolúznej väzby nie sú už dané a preventívnu väzbu možno nahradiť inými inštitútmi trestného poriadku,“ zdôraznil obhajca.

Dvojica je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský, či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

V procese s Petrom G. a Ladislavom V. sa čítajú listinné dôkazy


Na snímke obžalovaný Peter G. počas príchodu na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde 28. júla 2021 v Pezinku.
Foto: TASR – Jakub Kotian

Vo štvrtok sa na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v rámci hlavného pojednávania s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G. a bratislavským expolicajtom Ladislavom V. čítajú listinné dôkazy. Obaja sú obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Podnikateľ Dušan Bočkay v prípravnom konaní identifikoval vo fotoalbume osobu, ktorú poznal pod priezviskom Čaniga. „Vo fotoalbume označil osobu, ktorou bol Peter G.,“ sprostredkoval prokurátor znenie listiny. Petra G. označil v albume, kde bolo ďalších päť fotografií.

Zároveň správne označil na fotografiách aj Ladislava V. Viackrát sa s nimi mal Bočkay stretnúť pri dohadovaní si úplatku za odblokovanie majetku v jeho firme Bopal.

Počas čítania listín, ktoré obsahujú bankové tajomstvo, je verejnosť z časti pojednávania vylúčená.

Na ŠTS pokračuje pojednávanie s Petrom G. a Ladislavom V.



Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje vo štvrtok hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G. a bratislavským expolicajtom Ladislavom V. Prokurátor podal na súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Mali by sa čítať listinné dôkazy.

Z obžaloby vyplýva, že obaja mali participovať na zrušení predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie KÚFS mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku vo výške 400.000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy vo výške 200.000 eur. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

Doteraz sa v tejto veci pojednávalo počas troch dní. Obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní. Odmietli prijatie úplatku za zrušenie predbežného opatrenia KÚFS, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok.

V stredu (28. 7.) vypovedala pred súdom dvojica svedkov. Podnikateľ Dušan Bočkay tvrdil, že bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter G. mal od neho žiadať za odblokovanie majetku firmy Bopal úplatok vo výške 400.000 eur.

Vypovedala aj Bočkayova expartnerka Martina Krištofová. Vyhlásila, že jej bývalého partnera policajti nevydierali, ale vedome platil za služby v snahe zahladiť trestnú činnosť.

Dvojica Peter G. a Ladislav V. bola zadržaná na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.