Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na ŠTS pokračuje proces s Dušanom K.

Na archívnej snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. prichádza v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) na pokračovanie hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v utorok 13. júla 2021. Foto: TASR Jaroslav Novák

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Pezinok 14. júla (TASR) – Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. pokračuje piatym pojednávacím dňom. Výsluch pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) má v stredu absolvovať niekdajší bos takáčovcov Ľubomír Kudlička a bývalá asistentka obžalovaného Milada Masaryková.

V utorok (13. 7.) vypovedali štyria svedkovia, podriadení prokurátori niekdajšieho šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Dušana K. V súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Juraj Novocký vyhlásil, že nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov Kudličku odobril Dušan K. Prokurátor Bohdan Čeľovský doplnil, že vyšetrovací spis k príprave vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu sa v súčasnosti nachádza na Úrade inšpekčnej služby. Dušan K. je v rámci toho obžalovaný za vynášanie informácií zo spisu.

Na začiatku týždňa doručil obžalovaný sudkyni žiadosť o prepustenie z väzby. O žiadosti by sa malo rozhodnúť do štvrtka (15. 7.). „Pokiaľ ide o žiadosť o prepustenie, o tejto bude súd rozhodovať v priebehu hlavného pojednávania,“ povedala v utorok sudkyňa Pamela Záleská.

Aj počas uplynulého týždňa v kauze vypovedali viacerí svedkovia. Medzi nimi bol napríklad niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman. Ten uviedol, že Dušan K. mal zasahovať do procesu so šéfom zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomírom Kudličkom. Zo svojej pozície bývalého špeciálneho prokurátora mal zabezpečiť, aby prokurátorka ÚŠP voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku na kauciu nepodala sťažnosť. Za to mal Dušan K. zinkasovať 50.000 eur.

Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó rovnako potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. odovzdal 50.000 eur. Makó počas výpovede tiež priblížil, ako od Dušana K. prevzal časti vyšetrovacieho spisu, a potvrdil tak vynášanie úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Prokurátor ÚŠP v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana K. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

F. Böhm tvrdil, že Ľ. Makó bol v priateľskom vzťahu s Dušanom K.



Niekdajší šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó bol v priateľskom vzťahu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K., pričom v roku 2017 mal za províziu napomôcť k prepusteniu údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Vyplýva to z minuloročnej výpovede dnes už zosnulého Františka Böhma, ktorú počas stredajšieho procesu s obžalovaným Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku čítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek. Dušan K. považuje prečítanú výpoveď za účelovú.

Böhm tvrdil, že Makóa videl minimálne dvakrát v reštaurácii obedovať s obžalovaným Dušanom K. "Z vyjadrenia Makóa mi bolo zrejmé, že sú s Dušanom K. až v priateľskom vzťahu," uviedol Böhm vo výpovedi.

Makó mu mal povedať, že nie je problém vybaviť, aby prokurátor ÚŠP nepodal vo veci prepustenia Kudličku z väzby sťažnosť. "Opýtal som sa ho, koľko bude vec stáť, povedal, že 100.000 eur a že aj my z toho budeme mať províziu," vypovedal vlani Böhm s tým, že províziu pre Dušana K. odovzdal Makóovi v jednej z bratislavských reštaurácií.

Makó ho mal informovať aj o tom, že je podozrivý z pokusu zavraždiť vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu. "Zo svojej izby priniesol štyri papiere, boli to fotokópie úradných záznamov, operatívne informácie, zhrnutie úradných záznamov a na štvrtom papieri boli podľa Makóa plánované policajné akcie," zdôraznil vlani Böhm, ktorý zomrel vo februári 2021. Zastreliť sa mal v obci Plavecký Štvrtok v okrese Malacky. Makó minulý týždeň na pojednávaní tvrdil, že mu tieto záznamy dal obžalovaný Dušan K.

Prokurátor Šúrek novinárom uviedol, že relevanciu prednesenej výpovede bude posudzovať súd. "Je to dôkaz ako každý iný, čiže má úroveň platnosti ako keby bol Böhm priamo vypočúvaný. Netreba nijakým spôsobom znevažovať nejakú čítanú výpoveď. Táto má rovnakú váhu, ako výpoveď osoby, ktorá vypovedala priamo pred súdom," podotkol. Šúrek tvrdí, že podaná obžaloba sa naďalej potvrdzuje.

Po krátkej prestávke pokračuje v stredu popoludní pojednávanie čítaním listinných dôkazov. Sudkyňa Pamela Záleská informovala, že vo štvrtok (15. 7.) má byť vypočutý IT znalec.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

M. Masaryková: Dušan K. chcel písomnosti aj z vecí, ktoré nedozoroval



Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. si od sekretárky Milady Masarykovej občas vyžiadal vyhľadať spis a vytlačiť konkrétne písomnosti aj z vecí, ktoré nedozoroval. Masaryková to v stredu uviedla pred sudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v rámci procesu s obžalovaným Dušanom K.

"Ja som v tom nevidela žiadny problém, keďže som vychádzala z toho, že ako špeciálny prokurátor mal na takéto veci právo," podotkla svedkyňa s tým, že zo svojej pozície mala prístup ku každému spisu. Ozrejmila, že má bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň prísne tajné.

Dodala, že obžalovaného pozná od apríla 2004, pričom od mája 2005 bola jeho sekretárkou. Vybavuje všetku poštu, ktorá, ako tvrdí, je na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doručovaná a prešla lustráciou. "Ja k nej pripojím pokynový lístok a takto ho predložím špeciálnemu prokurátorovi. Ten na pokynový lístok podľa druhu pošty dopíše riaditeľa odboru, ktorému je to následne predložené s tým, aby on vec pridelil konkrétnemu prokurátorovi," spresnila.

Nespomína si, že by dostala pri triedení pošty od obžalovaného požiadavku v súvislosti s Ľudovítom Makóom. "Ja som sa s týmto menom vôbec nikdy nestretla, nepamätám sa na to," zdôraznila.

Obžalovaný Dušan K. vysvetlil, že do systému, kde sa nachádzajú vyšetrovacie spisy, majú prístup aj ďalší prokurátori a funkcionári. "Prístup mal aj zástupca riaditeľa odborov a celé vedenie Generálnej prokuratúry SR," podotkol s tým, že Masarykovú zväčša požiadal dohľadať spis v súvislosti s informovaním verejnosti hovorkyňou úradu alebo v snahe predísť duplicite spisov.

Masaryková vo svojej výpovedi uviedla, že počas dňa prichádzalo k Dušanovi K. na návštevu viacero prokurátorov. "Nepamätám sa na žiadnu mimoriadnu udalosť v súvislosti s týmito návštevami. Utkvela mi v pamäti len jedna hádka medzi obžalovaným a prokurátorom, doktorom Hrivnákom," dodala s tým, že počas hádky opustila priestory sekretariátu, čo jej potom obžalovaný vytkol.

J. Maškarová odmieta vyjadrenia B. Beňu i Ľ. Makóa na svoju osobu



Prvá viceprezidentka Policajného zboru (PZ) Jana Maškarová odmieta tvrdenia vo výpovediach bývalého námestníka SIS Borisa Beňu i niekdajšieho riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa. Vyjadrenia označuje sa nepravdivé a ohradzuje sa voči nim. Uvádza to v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

"Zodpovedne uvádzam, že v súvislosti s trestnou vecou prípravy úkladnej vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu, som Borisovi Beňovi neposkytla absolútne žiadne informácie," konštatuje Maškarová. Zdôrazňuje, že všetky okolnosti uviedla vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR za prítomnosti prokurátorky Generálnej prokuratúry SR.

O podrobnostiach hovoriť nemôže, aby nezmarila vyšetrovanie, keďže prípravné konanie je neverejné.

Na pravde sa podľa nej nezakladajú ani tvrdenia Makóa. Ten mal vypovedať, že Beňa sa mal zaujímať o konkrétny prípad polície a Maškarová ho mala odkázať na riaditeľa SIS. "Výpoveď Ľudovíta Makóa sa vymyká akejkoľvek logickej úvahe a má jediný účel, moju diskreditáciu ako pomstu za to, že som bola ja vymenovaná do funkcie 1. viceprezidenta PZ," podotýka Maškarová.

Ako dodala, o skutočnostiach týkajúcich sa predmetnej veci, ktoré uviedla vyšetrovateľovi do výsluchu, povedala aj prezidentovi PZ Petrovi Kovaříkovi.

Obžalovaný Dušan K.: Ľ. Kudličku nepoznám, dnes ho vidím prvý raz v živote



Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v stredu pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku vyhlásil, že údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku vidí prvý raz v živote. Obžaloba dáva Dušanovi K. okrem iného za vinu, že mal v roku 2017 zabezpečiť prepustenie Kudličku z väzby, za čo mal dostať úplatok 50.000 eur.

Kudlička pred súdom spochybnil pravdivosť výpovede Mateja Zemana, ktorý minulý týždeň usvedčoval Dušana K. z prijímania úplatku. "Stotožňujem sa s pánom svedkom, čo sa týka pravdivosti výpovede pána Zemana," zdôraznil Dušan K.

Poznamenal, že dozorový prokurátor nevyhovel žiadnemu jeho návrhu. "Chcem uviesť, že aj v mojich veciach sa prokurátor veľmi ponáhľa a neviem prečo," doplnil bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry.


Ľ. Kudlička: Svedok M. Zeman sa spolieha na to, že mu budú súdy veriť



Svedok Matej Zeman sa spolieha na to, že mu budú súdy veriť, lebo objasňuje trestnú činnosť. Myslí si to údajný šéf takáčovcov Ľubomír Kudlička, ktorý to uviedol počas stredajšieho procesu s Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Zeman minulý týždeň pred ŠTS povedal, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. mal zabezpečiť prepustenie Kudličku z väzby v roku 2017, za čo mal zinkasovať 50.000 eur. Kudlička deklaruje, že k žiadnemu ovplyvňovaniu neprišlo.

"Ide o to, že pán Zeman sa ako spolupracujúci svedok spolieha na to, že súdy budú veriť jemu, lebo objasňuje trestnú činnosť, a nie Kudličkovi," zdôraznil Kudlička pred samosudkyňou ŠTS. Keďže ďalší dvaja zainteresovaní v tejto veci sú mŕtvi, nemá podľa neho kto potvrdiť a vyvrátiť, čo hovoria Kudlička a Zeman.



Ľ. Kudlička: Obžalovaného Dušana K. vôbec nepoznám



Pezinok 14. júla (TASR) – Obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. vôbec nepoznám a takto zblízka ho vidím prvýkrát. Bývalý údajný bos takáčovcov Ľubomír Kudlička to uviedol počas stredajšieho procesu s Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. "Nikdy mi nenapadlo, aby som niekoho žiadal, aby ovplyvňoval obžalovaného v môj prospech alebo aby pre mňa niečo vybavoval," zdôraznil Kudlička.

Z obžaloby vyplýva, že Dušan K. mal v roku 2017 napomôcť prepusteniu Kudličku z väzby, za čo mal inkasovať 50.000 eur. "Absolútne odmietam, že by som s ním mal blízky vzťah alebo že by som s ním chodil na dovolenky," dodal Kudlička.

Odmietol tiež minulotýždňovú výpoveď svedka Mateja Zemana, že mal jeho prepustenie z väzby u Dušana K. "vybavovať" Viliam Ružička. „Poznám pána Viliama Ružičku, ale aj vo vzťahu k nemu platí, že by mi ani nenapadlo, aby som cez neho niekoho žiadal alebo ovplyvňoval v môj prospech," zdôraznil. Ružička pred sudkyňou uplynulý týždeň uviedol, že o dotknutých trestných činoch nič nevie.

Kudlička, ktorý je právoplatne odsúdený na 25 rokov za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho, tvrdí, že bývalý člen takáčovcov Zeman má zištné dôvody, aby proti nemu krivo vypovedal. "Je tam niekoľko dôvodov. Hlavne to, že bola z jeho strany obrovská snaha dostať sa na slobodu. Tiež vymeniť jeho trestné skutky za skutky niekoho iného, aby boli jeho skutky vymazané a on zostal bez trestu," podotkol svedok.

Zemanovo tvrdenie, že sa malo jeho prepustenie z väzby dohadovať v Chorvátsku, považuje za sci-fi. "Udalosť, keď námestník Generálnej prokuratúry SR pán Šufliarsky dal sťažnosť voči môjmu prepusteniu a zasadala rada prokurátorov, ma utvrdilo, že nemalo byť nič vybavované," podotkol svedok.

Niekdajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó ešte skôr pred súdom vypovedal, že bývalý člen Slovenskej informačnej služby (SIS) František Böhm ho podľa jeho slov oslovil, aby mu pomohol vyriešiť problém s Kudličkovou väzbou. Kudlička uviedol, že s Böhmom boli kamaráti, Makóa nepozná a so Zemanom boli kamaráti i spolupracovníci dovtedy, keď na neho Zeman "krivo vypovedal".

Na otázku obhajcu Dušana K., či na neho orgány činné v trestnom konaní vyvíjali v minulosti nátlak, odpovedal, že keď bol minulý rok vo väzbe, prišli za ním vyšetrovateľ Ján Čurilla a asi aj operatívec Národnej kriminálnej agentúry Ján Kaľavský. "Nahovárali ma, aby som sa konečne priznal, lebo všetci proti mne vypovedajú a za chvíľu nebudem mať šancu si svojím priznaním polepšiť," doplnil.

Obžalobu voči zločineckej skupine takáčovci, ktorá bola podaná v pondelok (12. 7.), považuje za vykonštruovanú. "V tej veci proti mne vypovedajú len kajúcnici, ktorí za svoje výpovede získavajú výhody," zdôraznil Kudlička s tým, že obvinenie voči nemu sa má týkať založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.