Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Tóth nepochybuje, že Alena Zs. a Marian K. pripravili vraždu Kuciaka

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 15. januára 2020. Na snímke svedok Peter Tóth. Foto: TASR - Michal Svítok

Sledovanie Kuciaka bolo podľa Tótha požiadavkou Mariana K. Zoznam 28 sledovaných novinárov zostavovali spolu s Marianom K., ktorý doň pridal aj Kuciaka.

Bratislava 15. januára (TASR) - Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica nevidí problém v rozdielnych výpovediach niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha, ktorý vypovedal na stredajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka v súvislosti s nájdením druhého telefónu. Uviedol to na brífingu po skončení sa tretieho dňa pojednávania vo veci vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Keď je človek vypočutý a keď ešte aj s časovým odstupom si spomína na niektoré udalosti, tak je tam vždy predpoklad, že môže dôjsť k nejakým nepresnostiam," poznamenal Kvasnica. Nepresnosť, ktorú Tóth vysvetlil, nie je podľa Kvasnicu zásadného charakteru.

Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, po skončení sa stredajšieho pojednávania uviedla na margo Tóthovej výpovede, že ju vníma ako presvedčujúcu. "Nehovorím, že na 1000 percent," podotkla. V prípade výpovede Jozefa D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis, sa jej zdalo, že to mal naučené. "Dookola to isté, aby sa nenachytal na hruškách," poznamenala však, že sa dokáže k jeho osobe ťažko vyjadriť. "On možno ani nevie, ako sa dostal do pozície bieleho koňa," uviedla Kušnírová.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odmietol komentovať debatu na pojednávaní o bielom mercedese, ktorý mal byť údajne odmenou pre obžalovanú Alenu Zs. za organizovanie vraždy Kuciaka. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať, aby to nebolo posudzované ako hodnotenie dôkazov," povedal prokurátor. Poznamenal, že pred skončením sa hlavného pojednávania tieto veci riešiť nebude.

V prípade rozporov, na ktoré sa snažil poukázať obžalovaný Marian K. vo výpovedi Tótha okolo vzťahového diagramu, prokurátor skonštatoval, že nikto nemôže zopakovať svoje výpovede v celom rozsahu z prípravného konania. "Bolo by jasné, alebo by to vzbudzovalo podozrenie, že je to naučené. K otázke vzťahového diagramu, ten sa zatiaľ neprezentoval ako dôkaz, tak sa k tomu nemôžem vyjadrovať," uviedol prokurátor. To, že mal mať Marian K. informácie z prostredia vyšetrovania, považuje prokurátor zatiaľ iba za reči. "Preukázané to nemáme," poznamenal. Ako tvrdí, na základe jednej výpovede považuje za predčasné zaujať záväzné stanovisko.


Jozef D., obvinený v kauze Technopol Servis, poprel časť Tóthovej výpovede


Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis, pred senátom Špecializovaného trestného súdu odmietol, že by na pokyn Mariana K. zháňal biely mercedes ako úplatok pre prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Poprel tak výpoveď exsiskára Petra Tótha vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Hlavné pojednávanie bolo prerušené do pondelka (20. 1.).

Tóth, naopak, tvrdí, že si to Jozef D. myslel. Mal mu povedať, že ho prekvapilo, keď na tomto aute stretol obžalovanú Alenu Zs. Jozef D. tieto tvrdenia odmieta s tým, že auto zháňal pre produkciu relácie Na pranieri, v ktorej Marian K. kritizoval novinárov.

Na snímke svedok Peter Tóth sa pozerá na obžalovaného Mariana K.
Foto: TASR - Michal Svítok


Auto malo byť podľa Tótha v skutočnosti pre Alenu Zs. ako darček pre jeho krstnú dcéru. Vyplývať to má aj z tzv. motákov, ktoré mu mal Marian K. posielať z väzby. Biely Mercedes našli policajti u Aleny Zs. počas jej zadržania v Komárne.

Splnomocnenec poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica považuje výpoveď Jozefa D. za zmätočnú a nelogickú. Myslí si, že mercedes mohol byť odmenou za organizovanie trestnej činnosti pre inú osobu.

Jozef D. je obvinený v kauze Technopol Servis. Jeho obhajcom je Michal Mandzák, advokát Mariana K. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. O Technopole odmietol hovoriť viac, vzhľadom na to, že je to kauza v štádiu vyšetrovania. Kauzu Technopol odhalil práve Ján Kuciak.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Tóth bol v procese najprv utajeným svedkom. Neskôr sa však odtajnil a svedčil proti Marianovi K. aj v kauze falšovania televíznych zmeniek.





P. Tóth vedel, že sa Marian K. vyhrážal bývalému generálnemu prokurátorovi


Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth mal informáciu o tom, že sa Marian K. vyhrážal bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi a jeho rodine zavraždením. Potvrdil to v reakcii na otázku Mariana K. pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) na pojednávaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

K informácii sa podľa svojich slov dostal po jeho prvom výsluchu v tomto prípade, v ktorom najprv figuroval ako utajený svedok. "Mal som ju od ľudí, ktorí tvrdili, že vedia o vašej nahrávke, o ktorej som ja netušil. Tú ste si urobili, keď ste dávali do poriadku a disciplinovali ste generálneho prokurátora Trnku," povedal. Poukázal tiež na to, že informácia sa potvrdila po medializovaní obsahu mobilného telefónu Mariana K.

Denník N v októbri minulého roka informoval o tom, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru Trnku s Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian K. vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí. Haščák sa dištancuje od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.


Tóthova výpoveď je dôveryhodná, myslí si D. Lipšic


Stredajšiu výpoveď niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka považuje právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic za dôveryhodnú.

Ako poukázal, v relevantných častiach ju potvrdzuje komunikácia zo šifrovanej aplikácie Threema, ako aj zaznamenané rozhovory s Marianom K. vo väzbe. "To, čo on spomínal v závere spontánnej časti výpovede, je verifikované objektívnymi dôkazmi nachádzajúcimi sa v spisovom materiáli," skonštatoval.

Tóth bol podľa jeho slov niekoľko rokov pravdepodobne najbližší spolupracovník obžalovaného Mariana K. "Nemal tiež motív ho inkriminovať, a zrejme je pravdou, že sa rozhodol spolupracovať s políciou, vydať im veci, ktoré mal v úschove od rodiny Mariana K., až v okamihu, keď prišiel k záveru, že stojí za objednávkou Jána Kuciaka," povedal Lipšic. Pripustil, že chcel chrániť aj sám seba. "Aj tento motív tam bol, ale nemal žiadny spor, práve naopak," zdôraznil.

Na snímke Daniel Lipšic, právny zástupca poškodených Kuciakovcov, odpovedá na otázky novinárov.
Foto: TASR - Michal Svítok


Tóth na súde vypovedal, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian K. a Alena Zs. spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka. Súdu opisoval celú genézu vzťahu s Marianom K. aj jeho komunikáciu s obžalovanou Alenou Zs. Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka.

P. Tóth: Marian K. sa snažil dostať z väzby pomocou Kováčika aj Mamojku


Obžalovaný Marian K. v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a sudcu Ústavného súdu SR Mojmíra Mamojku. Robiť to mal cez tzv. motáky, v ktorých odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Na stredajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka to uviedol niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

V jednom z odkazov od Mariana K. z väzby bolo, aby Fico požiadal Mamojku o prijatie krokov, ktoré by viedli k jeho prepusteniu. Za Mamojkom mal ísť nakoniec osobne Tóth aj sám v lete 2018. Mal mu odniesť kópiu podania na Ústavný súd SR.

"Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Marian K., že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo," priblížil. Tóth nedokázal povedať, či v obálke, ktorú dal Mamojkovi, boli aj peniaze. Tvrdí, že ho Marian K. považoval za svojho priateľa.

Marian K. chcel tiež podľa Tótha vedieť, či by cez špeciálneho prokurátora Kováčika zistil, aké sú vyhliadky jeho prepustenia z väzby. Rovnako, či by nemohol intervenovať u prokurátora Jána Šantu, ktorý rieši kauzu tzv. televíznych zmeniek. Dodal, že od Kováčika prišla cez podnikateľa Norberta Bödöra záporná odpoveď s tým, že Šanta by okamžite zvolal tlačovú konferenciu.

Tóth na súde povedal, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian K. a ďalšia obžalovaná Alena Zs. spoločne zosnovali Kuciakovu vraždu. Je však presvedčený o tom, že Bödör s vraždou nič nemal.

Zároveň vypovedal, že po vražde Kuciaka chcel nechať Bödör sledovať politikov vrátane politikov Smeru-SD, ktorí neboli v "tvrdom jadre" strany. Exsiskár tvrdí, že politikov si mal podnikateľ aj nahrávať v nejakých priestoroch. Marian K. chcel podľa jeho výpovede zase nechať sledovať po vražde aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Tóth tvrdí, že obe žiadosti odmietol.



P.Tóth nemá pochybnosti, že Alena Zs. a Marian K. pripravili vraždu Kuciaka



Niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian K. a Alena Zs. spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka. Uviedol to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu. Súdu opisoval celú genézu vzťahu s Marianom K. aj jeho komunikáciu s obžalovanou Alenou Zs. Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka.

Sledovanie Kuciaka bolo podľa Tótha požiadavkou Mariana K. Zoznam 28 sledovaných novinárov zostavovali spolu s Marianom K., ktorý doň pridal aj Kuciaka. Mal sa o ňom vyjadrovať s nenávisťou a vulgárne. Marian K. mal Tóthovi povedať, že by bolo dobré, keby bol nejaký novinár zavraždený, aby sa ostatní zľakli. Exsiskár tvrdí, že Marian K. bol presvedčený, že Kuciaka proti nemu niekto nahuckal.

Na sledovaní novinárov sa spolu s Marianom K. podľa Tótha finančne podieľal aj Norbert Bödör. Ten sa mu mal podľa vlastných slov sám priznať s financovaním sledovaní. Vo výpovedi Tóth ďalej uviedol, že lustrácie 28 novinárov dostal v obálke od Mariana K. Sledovanie podľa neho vykonávali Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík.

Tóth na stredajšom pojednávaní označil dve fotografie Kuciaka ako fotky zo sledovania. Exsiskár vypovedal, že ich mal vyhotovovať svedok Miroslav Kriak. Na USB kľúči ich mal potom Tóth odovzdať Marianovi K. Podľa Zoltána Andruskóa, ktorý bol za vraždu novinára právoplatne odsúdený, ide o fotky, ktoré mu ukazovala Alena Zs. pri zadávaní objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Na súde Tóth tiež popísal svoj vzťah s obžalovanou Alenou Zs. Tá si s ním mala podľa jeho slov písať po zadržaní Mariana K. Podotkol však, že nevedel, o koho ide a pochopil to, až keď ju zadržali. V deň, keď v septembri 2018 zadržali trojicu Andruskó, Miroslav M. a Tomáš Sz., sa začala podľa Tóthových slov nepriamo zaujímať, či nezačal Marian K. spolupracovať s políciou.

Peter Tóth bol v procese najprv utajeným svedkom. Neskôr sa však odtajnil a svedčil proti Marianovi K. aj v kauze falšovania televíznych zmeniek.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Tóth: Na sledovaní novinárov sa spolu s Marianom K. finančne podieľal aj Norbert Bödör


Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, 15. januára 2020. Na snímke vpravo obžalovaný Marian K. a vľavo bývalý novinár a niekdajší riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS).
Foto: TASR - Michal Svítok


Na sledovaní novinárov sa spolu s Marianom K. finančne podieľal aj Norbert Bödör. Vo svojej svedeckej výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to uviedol niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Uviedol aj, že lustrácie 28 novinárov dostal v obálke od Mariana K. Sledovanie novinárov podľa neho vykonávali Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík.