Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na súde pre falšovanie zmeniek sa v stredu čítali už len listiny

Na snímke obžalovaný Marian K. prichádza na stredajšie hlavné pojednávanie vo veci falšovania zmeniek TV Markíza pred Špecializovaný trestný súd v Ústave na výkon väzby v Bratislave 6. novembra 2019. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Čítal ich obhajca obžalovaných Mariana K. a Pavla R. Martin Pohovej.

Bratislava 6. novembra (TASR) – V kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti sa po výpovedi Ivana Cvika pokračovalo už len čítaním dobových listín. Čítal ich obhajca obžalovaných Mariana K. a Pavla R. Martin Pohovej. Prokurátor Ján Šanta tento postup namietal, súd mu nevyhovel. Pojednávanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) bude pokračovať 18. novembra. Predvolaní sú znalcovia Milan Nouzovský a Erika Straková.

Vo viacerých dňoch počas pojednávania sa vo veľkom rozsahu čítajú listiny, najmä zo strany obhajoby. V stredu čítal Pohovej kompletné prepisy zasadnutí rady pre vysielanie z konca 90. rokov, ako aj listiny súvisiace s výkladom vtedajších zákonov. Tie majú dokazovať podľa obžalovaných ohrozenie straty licencie TV Markíza, čo malo byť dôvodom na podpis sporných zmeniek.

V pondelok a utorok čítal zase rozhovory novinárky Niny Sobotovičovej, ktorá písala o kauze Gamatex bakalársku prácu. V prípade rozhovoru s Pavlom R. tak mohla verejnosť počuť udalosti, ktoré ďaleko predchádzali kauze Gamatex a údajným zmenkám a rozprávali o jeho kariére už od roku 1990.

„Absolútne nerozumiem, prečo sa čítajú nepodstatné informácie, počnúc výrobou pančúch v roku 1990,“ reagoval prokurátor Šanta. „Namietali sme to opakovane,“ doplnil s tým, že sa majú čítať iba tie skutočnosti, ktoré sa vzťahujú ku skutku.

Na otázku, aký je dôvod na takýto postup, uviedol obhajca obžalovaných Michal Mandzák, že postupujú len v súlade s Trestným poriadkom. „Neplatí to, čo platilo v minulosti, že stačí, aby bola listina založená v spise, aby sme na ňu odkázali,“ tvrdí Mandzák. Ten tiež tvrdí, že v rozpore s Trestným poriadkom je, keď prokurátor oboznamoval listiny tým, že poukázal iba na ich podstatný obsah. „Stopercentne to budeme namietať, sú na to aj rozhodnutia Najvyššieho súdu,“ uzavrel.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.