Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na súťaži iBobor sa zúčastnilo vyše 100.000 súťažiacich zo 1406 škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skúšame, či majú dievčatá a chlapci chuť popremýšľať, potrápiť sa a dokázať si, že počítače nie sú iba na vyhľadávanie informácií a na komunikáciu s kamarátmi, povedala Monika Tomcsányiová.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Do informatickej súťaže iBobor sa v novembri zapojilo 102.833 žiakov zo 1406 škôl. Cieľom súťaže je propagovať informatiku a informačné technológie medzi žiakmi základných a stredných škôl. Na Slovensku súťaž organizuje katedra didaktiky matematiky, fyziky a informatiky z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Súťaž iBobor je slovenskou verziou informatickej súťaže Bebras. Minulý rok sa na súťaži zúčastnilo celkovo viac než 2,4 milióna žiakov z 56 krajín. Na Slovensku sa 15. ročník súťaže organizoval v prvej polovici novembra. "IBobor nie je súťažou osvietených počítačových šampiónov. Je určená každému žiakovi od druhákov základnej školy až po maturantov. Je pre každého, kto rád používa počítač, rád premýšľa a chce si zmerať svoje sily v oblasti modernej informatiky, logického myslenia a práce s digitálnymi technológiami," povedala vedúca projektu Monika Tomcsányiová z UK. Ako doplnila, v súťaži sa nezameriavajú na preverovanie pamäti ani faktov. "Skúšame, či majú dievčatá a chlapci chuť popremýšľať, potrápiť sa a dokázať si, že počítače nie sú iba na vyhľadávanie informácií na internete a na komunikáciu s kamarátmi. Mimoriadne vysoký záujem o súťaž nás každý rok presviedča o tom, že takýchto žiakov je na Slovensku veľmi veľa," doplnila.

"V dnešnej dobe sa veľa diskutuje o potrebe motivovať mladých ľudí pre štúdium informatiky. Preto som rád, že kolegovia a kolegyne z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK aktívne pomáhajú šíriť záujem o informačné technológie na školách," uviedol rektor UK Marek Števček. Ako dodal, verí, že mnoho šikovných mladých ľudí bude na tejto fakulte študovať a stanú sa z nich odborníci na IT.