Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Na súťaži Scratch Match ocenili viaceré mladé programátorky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Súťažilo sa v dvoch vekových kategóriách, pričom v každej súťažili zvlášť jednotlivkyne a tímy.

Bratislava 29. mája (TASR) – V rámci siedmeho ročníka súťaže Scratch Match, ktorej zámerom je motivovať dievčatá na základných školách k objavovaniu sveta technológií, ocenili viaceré mladé programátorky vo veku osem až 15 rokov. Celkovo bolo prihlásených 58 projektov vytvorených v programovacom jazyku Scratch. Do finále postúpilo 17 z nich. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu z občianskeho združenia Aj Ty v IT Nikola Richterová.

Súťažilo sa v dvoch vekových kategóriách, pričom v každej súťažili zvlášť jednotlivkyne a tímy. Vo vekovej kategórii od osem do 11 rokov vyhrali Lucia Chynoranská, Aneta Miklovičová a Elena Bajnoci, ktoré predstavili animáciu s využitým známych rozprávkových postavičiek. Spomedzi jednotlivkýň zvíťazila Mária Anna Gergeľová s animáciou spojenou s kvízovou hrou.

Medzi tímami vo vekovej kategórii od 12 do 15 rokov vyhrali Orsolya Szabó, Viktória Žatková a Júlia Kohut, ktoré naprogramovali zemepisnú hru, v ktorej mali ľudia hádať, ako sa správať pri stretnutí s rôznymi druhmi zvierat. Kategóriu jednotlivkýň vyhrala Lívia Bruncíková s projektom Chatuj s botmi, v ktorom majú ľudia šancu konverzovať s dvoma chatbotmi s rôznymi charakterovými črtami.

"Scratch je skvelá cesta, ako predstaviť dievčatám blokové programovanie. Tento jazyk je jednoducho ovládateľný a preto ľuďom umožňuje rýchlo si osvojiť základné príkazy programovania," uviedla riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.