Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na svetový deň darovania a štedrosti možno podporiť pacientov s ALS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pacienti s ALS podľa jej slov z týždňa na týždeň strácajú mobilitu a hybnosť rúk a nôh. Prichádzajú o schopnosť samostatne chodiť, neskôr sa pridajú ťažkosti s dýchaním a s prijímaním stravy.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Na svetový deň darovania a štedrosti, ktorý si spoločnosť pripomína v utorok, možno podporiť pacientov s amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Ako o tom TASR informovala Natália Turčinová z Organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD) v SR, kampaňou s názvom SOS pre ALS sa pripájajú k celosvetovým oslavám.

Predsedníčka združenia OMD v SR Andrea Madunová priblížila, že potreby pacienta s týmto ochorením sa veľmi rýchlo menia a systém poskytovania pomôcok na Slovensku nie je na takúto rýchlu progresiu pripravený. "Naša organizácia pomáha zapožičaním potrebných pomôcok na čas, kým ich klienti potrebujú alebo kým nezískajú príspevok na svoju vlastnú pomôcku," uviedla.

Pacienti s ALS podľa jej slov z týždňa na týždeň strácajú mobilitu a hybnosť rúk a nôh. Prichádzajú o schopnosť samostatne chodiť, neskôr sa pridajú ťažkosti s dýchaním a s prijímaním stravy. V takomto štádiu ochorenia sú potrebné pomôcky na podporu dýchania, vykašliavania a potravu prijímajú prostredníctvom špeciálnej hadičky.

Do požičovne pomôcok potrebuje organizácia napríklad skladacie mobilné zdviháky s príslušenstvom, vaňové zdviháky, antidekubitné matrace s kompresorom, pomôcky na uľahčenie hygieny, rôzne druhy chodúľok, polohovateľné mechanické vozíky či sprchovacie vozíky.

O možnostiach darcovstva informuje OMD na sociálnej sieti.