Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na tradičnú Mariánsku púť pricestovalo do Levoče asi 200.000 ľudí

Mariánska púť v Levoči Foto: TASR/František Iván

Na záver levočskej púte sa v nedeľu od desiatej ráno uskutoční slávnostná odpustová svätá omša.

Levoča 7. júla (TASR) - Pútnické miesto na Mariánskej hore pri Levoči navštívilo dnes približne 200.000 veriacich z celého Slovenska. Zúčastnili sa tam na tradičnej Levočskej púti, ktorej program odštartoval začiatkom tohto týždňa a vyvrcholí v nedeľu 8. júla.

Prví pútnici prišli na Mariánsku horu pri Levoči v pondelok 2. júla na slávnosť Navštívenia preblahoslavenej Panny Márie. Tisíce ďalších veriacich navštívilo spomínané pútnické miesto aj počas Sviatku svätého Cyrila a svätého Metoda vo štvrtok 5. júla, informoval TASR moderátor levočskej púte Jozef Lapšanský.

Dnešný pútnický program odštartoval na Mariánskej hore o 8.00 h obradmi fatimskej soboty. Otváracia odpustová svätá omša, ktorá sa teší už tradične hojnej návšteve veriacich, sa začala o 17.00 h v Bazilike Navštívenia Panny Márie pod vedením levočského dekana Mons. Františka Dlugoša.

Počas svojej homílie pripomenul veriacim význam účinkovania sv. Cyrila a sv. Metoda na území Veľkej Moravy. "Vyzdvihol, ako obaja solúnski bratia rešpektovali misiu či Božie volanie a opustili istotu rodinného prostredia a domova, pričom sa vydali do neznámej krajiny. Vďaka tejto pokore i poslušnosti voči Bohu im vďačíme za dar viery, kultúry či za dar písma," povedal Lapšanský.

V epilógu svojej homílie vyslovil Dlugoš požiadavku, aby ľudia nepodľahli beznádeji a verili slovám Panny Márie, ktoré v roku 1830 počas svojho zjavenia v Paríži povedala sv. Kataríne Labouré: "Nadíde čas, keď nebezpečenstvo bude veľké a všetko sa bude zdať akoby stratené. Práve vtedy budem s vami."

Mariánska púť v Levoči:


Tu bude player


Program na Mariánskej hore pokračuje dnes o 20. h svätou liturgiou východného obradu, ktorú slúži protosynkel Prešovskej archieparchie Michal Onderko. Večerný program bude od 21.30 h patriť programu Na Levočskej hore. Pôjde o mariánske vyznania a piesne v podaní skupiny Kandráčovci a speváckeho zboru sv. Cecílie z Košíc.

Presne o polnoci sa bude za účasti kresťanskej mládeže konať svätá omša s eucharistickou poklonou a procesiou. Celebrovať ju budú Stanislav Misál a kazateľ Vladimír Dzurenda. Modlitbu sv. ruženca následne povedie Marián Hlavatý a po ňom svätú omšu Dušan Seman s kazateľom Ľubošom Šipošom.

Pobožnosť krížovej cesty vykoná v nedeľu (8.7.) o 4. hodine pomocný spišský biskup Mons. Andrej Imrich. Po svätej omši a svätej liturgii východného obradu sa bude konať ďalšie hudobno-slovné pásmo Priniesli nám svetlo viery. Na záver levočskej púte sa o 10.00 h uskutoční slávnostná odpustová svätá omša, ktorú bude celebrovať spišský biskup Mons. František Sečka.

Na tradičnej púti veriaci naberajú nové sily:


Tu bude player