Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Ukrajine podľa prezidenta došlo k porušeniu medzinárodného práva

Prezident SR Ivan Gašparovič (uprostred), predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a predseda Národnej rady SR Pavol Paška (vľavo) počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí k aktuálnej situácii na Ukrajine v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 3. marca 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Najvyšší slovenskí ústavní činitelia veľmi pozorne sledujú dianie na Ukrajine.

Bratislava 3. marca (TASR) - Vstup cudzích vojsk na územie Ukrajiny bez mandátu príslušnej medzinárodnej organizácie je porušením medzinárodného práva.

Na dnešnej schôdzke sa na tom zhodli traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) a premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prezident pripomenul, že podobný postoj zaujalo Slovensko aj v prípade Kosova. Dodal, že najvyšší slovenskí ústavní činitelia veľmi pozorne sledujú dianie na Ukrajine a dnešné stretnutie sa uskutočnilo s cieľom zjednotenia ich postojov. "Aby sme nemali rôzne názory a situáciu chápali spoločne," poznamenal Gašparovič.



"Povedali sme to v minulosti, aj v súvislosti s Kosovom, aj Irakom a hovoríme to aj teraz, v súvislosti s Ukrajinou," doplnil prezidenta predseda vlády Robert Fico.

"V mene vlády Slovenskej republiky verím, že toto porušenie medzinárodného práva bude riešené s chladnou hlavou. Nikomu nepomôže vyhrážať sa, nikomu nepomôže mať silné reči. Bude musieť dôjsť k významnej dohode zainteresovaných hráčov. A rovnako musí platiť, že sa musí dodržiavať nielen medzinárodné právo, ale aj dohody, ktoré boli v súvislosti s Ukrajinou podpísané za účasti významných ministrov zahraničných vecí," zdôraznil Fico.

Koordinácia s partnermi v EÚ

Dodal, že Slovensko chce koordinovať svoje postoje s partnermi v Európskej únii. "Nevylučujem, že ešte tento týždeň zasadne Európska rada. Mimoriadne zasadnutie Európskej rady bude venované výlučne a len problematike na Ukrajine," povedal s tým, že je otázkou, či sa podarí dosiahnuť spoločné stanovisko. "Zatiaľ žiadna medzinárodná organizácia, či je to OSN, alebo NATO, nebola schopná zaujať jednoznačný postoj k tomu, čo sa na Ukrajine momentálne deje," dodal.

Na tému situácie na Ukrajine začali konzultácie aj na úrovni krajín V4. "Pripravujeme spoločné stanovisko štyroch krajín, Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska, k situácii na Ukrajine," povedal Fico. Dodal, že o postojoch Nemecka k tomuto problému sa rozprával aj s predsedom Spolkového snemu Spolkovej republiky Nemecko Norbertom Lammertom, ktorý je na pozvanie Pašku na návšteve Slovenskej republiky.

Večerné zasadnutie Bezpečnostnej rady

V súvislosti so situáciou na Ukrajine už rokovala Bezpečnostná rada SR a jej ďalšie zasadnutie s účasťou podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, sa uskutoční dnes večer. "Slovensko je bezpečné z hľadiska plynu aj ropy. Nie sú zatiaľ hlásené žiadne problémy," povedal premiér, podľa ktorého sú tieto komodity riešené dlhodobými zmluvami a Slovensko má v oboch prípadoch nevyhnutné zásoby.



"Došlo k posilneniu výkonu na slovensko-ukrajinskej hranici," povedal Fico s tým, že nedošlo k nárastu žiadostí o azyl a opatrenie je zamerané skôr na to, aby situáciu nevyužili rôzne "kriminálne elementy" na vstup na územie Slovenska. Našu republiku zatiaľ podľa neho nikto nepožiadal o finančnú pomoc Ukrajine, ani sa na túto tému nerokuje. Na Slovensko by sa však malo prísť liečiť 20 zranených pri demonštráciách na Ukrajine.

"Sme pripravení byť súčasťou misie pozorovateľov na Kryme. Musíme urobiť všetko pre to, aby toto porušenie medzinárodného práva bolo riešené štandardnými diplomatickými prostriedkami," povedal Fico. Na otázku, či by nebolo vhodné odvolať slovenského veľvyslanca z Moskvy, premiér reagoval, že takéto "gesto pre gesto" by nemalo zmysel a v tejto chvíli je skôr potrebné koordinovať postoje Slovenska s európskymi partnermi.

Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku už opoziční predstavitelia avizovali záujem zvolať na ukrajinskú tému mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. "Na zajtra (4.3.) som pozval predsedov štandardných politických strán na stretnutie, aby sme hovorili o možnom obsahu rokovania tejto chôdze a jej organizačnom zabezpečení," dodal Paška.