Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Na Ukrajinu sa vyviezlo už viac ako 10.000 ton humanitárnej pomoci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Údaje o množstve prepravenej humanitárnej pomoci adresovanej Ukrajine aj o premiestňovaní spoločenských zvierat sa denne aktualizujú, verejnosti sú dostupné na transparentnom Open Data portáli FS.

Michalovce 24. marca (TASR) – Od začiatku marca do stredy (23. 3.) prestúpilo slovensko-ukrajinské hranice na hraničných priechodoch v Ubli a Vyšnom Nemeckom 2861 vozidiel so spolu 10.242 tonami humanitárnej pomoci. Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, zo štatistických údajov finančnej správy (FS) vyplýva, že opačným smerom sa od vypuknutia vojnového konfliktu do bezpečia prepravili tisícky spoločenských zvierat.

"Za obdobie od 24. februára do 23. marca bolo cez cestné aj železničné hraničné priechody na našej východnej hranici prepravených 2062 spoločenských zvierat, z toho 612 mačiek a 1450 psov," priblížila s tým, že tieto zvieratá prišli na územie Slovenska nielen v sprievode svojich majiteľov, ale i prostredníctvom rôznych organizácií a aktivistov venujúcich sa záchrane zvierat.

Údaje o množstve prepravenej humanitárnej pomoci adresovanej Ukrajine aj o premiestňovaní spoločenských zvierat sa denne aktualizujú, verejnosti sú dostupné na transparentnom Open Data portáli FS. FS tiež na svojom webovom sídle v súvislosti s vojnovým konfliktom vytvorila špeciálnu podstránku s informáciami o colných predpisoch, ktoré je potrebné dodržiavať. "Verejnosti je k dispozícii call centrum FS na telefónnom čísle 048/4317222, kde je možné smerovať otázky občanov týkajúce sa nielen prepravy humanitárnej pomoci a premiestňovania spoločenských zvierat," doplnila Nimrichterová.