Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí politici vyjadrili ľútosť nad úmrtím Davida Sassoliho

Taliansky europoslanec David Sassoli, foto z archívu. Foto: TASR/AP

David Sassoli bol silný líder, skvelý Talian a neochvejný Európan. Predovšetkým sa vždy snažil zjednocovať, nie rozdeľovať, uviedla Čaputová.

Bratislava 11. januára (TASR) - Aj slovenskí politici v utorok využili sociálne siete, aby reagovali na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel skoro ráno vo veku 65 rokov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť rodine a priateľom prostredníctvom oficiálneho účtu na Twitteri.

"David Sassoli bol silný líder, skvelý Talian a neochvejný Európan. Predovšetkým sa vždy snažil zjednocovať, nie rozdeľovať," napísala Čaputová.

K úmrtiu šéfa Európskeho parlamentu sa vyjadril aj predseda vlády SR Eduard Heger.

"Aká obrovská strata. Som hlboko zarmútený smrťou vášnivého Európana Davida Sassoliho. Jeho priateľský a profesionálny prístup nám bude veľmi chýbať. Ďakujem, že som ho spoznal aj osobne, mimo Európske rady. Úprimnú sústrasť jeho rodine," uviedol premiér.

Sociálnu sieť Twitter využil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

"David Sassoli zomrel. Je to veľká strata pre Európsky parlament, Európu a našu Úniu. V mene vlády Slovenskej republiky vyjadrujem hlbokú sústrasť jeho rodine, priateľom a kolegom," napísal v utorok predpoludním šéf slovenskej diplomacie.

David Sassoli zomrel v utorok ráno v nemocnici vo svojom rodnom Taliansku. Agentúra DPA pripomenula, že len v pondelok vyšlo najavo, že doterajší predseda EP mal vážne zdravotné komplikácie spôsobené "dysfunkciou imunitného systému".



Sassoliho smrť je výraznou stratou pre európsku politiku,zhodli sa Blanár a Kmec

Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli sa usmieva počas prejavu pri príležitosti slávnostného odovzdania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
Foto: TASR/AP


Úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho je výraznou stratou pre európsku politiku a platformu európskych socialistov. Zhodli sa na tom podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) a nezaradený poslanec pôsobiaci v Hlase-SD Peter Kmec. Obaja zároveň vyjadrili sústrasť jeho rodine.

"Šesťdesiatpäťročný David Maria Sassoli nebol len politikom, ale človekom s hlbokým sociálnym cítením, o čom svedčí aj jeho pôsobenie v skupine EP pre extrémnu chudobu a ľudské práva. Preto vyjadrujem ako predstaviteľ slovenskej sociálnej demokracie sústrasť aj celosvetovej sociálnodemokratickej rodine, ktorej bude tento bývalý novinár chýbať," uviedol Blanár. Pripomenul jeho doterajšie funkcie i úspechy. Podľa Blanárových slov, navyše, vnímal potrebu zmodernizovať aj Európsku úniu.

Kmec rovnako skonštatoval, že Sassoli výrazne reprezentoval politiku sociálnodemokratických hodnôt a politického konsenzu. "Európska politika, ako aj sociálnodemokratická platforma v EP stratila výraznú osobnosť. Česť jeho pamiatke!" dodal.




Úmrtie Davida Sassoliho je pre EÚ veľkou stratou, píšu slovenskí europoslanci



Aj slovenskí europoslanci v utorok využili sociálne siete, aby reagovali na úmrtie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho, ktorý zomrel skoro ráno vo veku 65 rokov.

"Odpočívajte v pokoji pán predseda David Sassoli. Ďakujeme za všetko, budete nám všetkým chýbať," napísala na sociálnej sieti Twitter europoslankyňa Monika Beňová.



"Veľmi nás zarmútila správa o smrti predsedu EP Davida Sassoliho. Moje myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a kolegami," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík na Twitteri.

Miriam Lexmann na sociálnej sieti Facebook zdieľala Sassoliho fotografiu so slovami "odpočívajte v pokoji".



"Ťažko sa teraz hľadajú slová. Strašne ma mrzí strata nášho predsedu Davida Sassoliho. Bol to veľmi múdry a láskavý človek. Bude nám veľmi chýbať," napísala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na Twitteri.

"Som hlboko zarmútený úmrtím Davida Sassoliho. Naša politická rodina stratila oddaného druha. Jeho profesionálna cesta od novinára až po obhajovanie práv občanov v EP zostane pre mňa - bývalého novinára - inšpirujúca," napísal na sociálnej sieti Robert Hajšel.

"Úmrtie Davida Maria Sassoliho, predsedu europarlamentu, je pre Európu veľkou stratou. Strácame silnú osobnosť oddanú liberálnej demokracii. Nech odpočíva v pokoji. Úprimnú sústrasť celej jeho rodine," uviedol slovenský europoslanec Martin Hojsík.



"Som hlboko zarmútený stratou predsedu EP Davida Sassoliho. Ako veľký a hrdý Európan bude chýbať mnohým na celom kontinente. Moje myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a kolegami," napísal na Twitteri Michal Šimečka.

"Je smutné, ak nás predíde do večnosti niekto, koho sme poznali. Je smutnejšie, keď je to kolega a spolupracovník, ako ním bol aj náš taliansky predseda Európskeho parlamentu," napísal europoslanec Ivan Štefanec, ktorý kondoloval prostredníctvom sociálnej siete Facebook.