Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Úrad na ochranu oznamovateľov sa doteraz obrátilo 230 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavnou misiou ÚOO je ochrana oznamovateľov protispoločenskej činnosti, tzv. whistleblowerov.

Bratislava 11. mája (TASR) – Na Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) sa od septembra 2021 obrátilo 230 ľudí. V deviatich prípadoch sa vedie trestné konanie. TASR o tom informovala riaditeľka odboru prevencie a komunikácie ÚOO Natália Pindrochová.

Predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová informovala na stredajšom rokovaní vlády o využívaní interných systémov oznamovania protispoločenskej činnosti ministerstvami a ich podriadenými organizáciami. "Za posledné tri roky len päť ministerstiev zo 14 prijalo relevantný podnet. V celej štátnej správe zaevidovalo aspoň jeden podnet za posledné tri roky len 23 z 254 inštitúcií," priblížil ÚOO.

Dlugošová preto požiadala ministrov, aby sa za svoje interné systémy osobne postavili a posilnili postavenie zodpovedných osôb, ktoré podnety interne prešetrujú. "Nula oznámení neznamená, že korupcia nie je. Skôr to svedčí o tom, že zamestnanci internému systému nedôverujú, prípadne o ňom vôbec nevedia," dodala.

V prípade, že by sa mala protispoločenská činnosť týkať aj ministra, treba sa podľa nej obrátiť na externý systém. "Teda na náš úrad, políciu alebo prokuratúru. Každopádne, interný systém predstavuje príležitosť pre čestných ministrov zachytiť nekalé praktiky a korupciu v ich rezortoch už v zárodkoch," doplnila.

Hlavnou misiou ÚOO je ochrana oznamovateľov protispoločenskej činnosti, tzv. whistleblowerov. Pod protispoločenskou činnosťou sa rozumejú všetky trestné činy, priestupky, správne delikty, ako aj konanie s negatívnym dosahom na spoločnosť. Fungovať začal v septembri 2021.