Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na ÚS pokrstila rozšírené vydanie Ilustrovanej Ústavy SR M. Lubyová

Martina Lubyová, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ako uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková, publikácia veľmi zrozumiteľnou formou približuje obsah jednotlivých článkov ústavy.

Košice 27. septembra (TASR) – Nové rozšírené vydanie Ilustrovanej Ústavy Slovenskej republiky vo štvrtok v Košiciach slávnostne uviedla do života ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová. Stalo sa tak v rámci dňa otvorených dverí Ústavného súdu (ÚS) SR. Nová publikácia bude slúžiť ako učebná pomôcka pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.

Ako uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková, publikácia veľmi zrozumiteľnou formou približuje obsah jednotlivých článkov ústavy.

Verejnosť má do 15.00 h možnosť navštíviť priestory ÚS a zoznámiť sa bližšie s jeho činnosťou. Záujemcovia si môžu pozrieť pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú verejné zasadnutia senátov a pléna ÚS, Sieň nezávislosti, v ktorej prebiehajú neverejné zasadnutia, či kanceláriu predsedníčky ÚS. Vyskúšať si môžu talár ústavného sudcu, pozrieť si insígnie predsedníčky ÚS i diela známych umelcov umiestnené v priestoroch súdu. Na podujatí na úvod vyhodnotili súťaže školákov o najlepšie slohové práce na tému Spravodlivosť a právo a výtvarné práce na tému Labyrint zákonov.

V poradí ide o tretí ročník dňa otvorených dverí na ÚS. "Hlavným cieľom je atraktívnym spôsobom oboznámiť širokú verejnosť s ústavným súdom ako nezávislým orgánom ochrany ústavnosti, jeho postavením, právomocami a rozhodovacou činnosťou. Vďaka dňu otvorených dverí je možné zvýšiť právne povedomie mladých ľudí, najmä žiakov a študentov základných a stredných škôl, ktorí sú pre nás dôležitou cieľovou skupinou," uviedla Macejková.

Súčasťou ponuky sú výstava výtvarníka Pavla Bratského a vystúpenia Muziky Milana Rendoša, skupiny Silband a ďalších hudobných zoskupení.