Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Na útok na japonského expremiéra reagovali SR, lídri EÚ či Británia

Na snímke Abe sa prihovára voličom v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami, neskôr sa ozvali zvuky výstrelov v piatok 8. júla 2022. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že z ohavného útoku na Abeho je "hlboko šokovaný".

Tokio 8. júla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v piatkovom príspevku na Twitteri reagoval na útok strelnou zbraňou na japonského expremiéra Šinzóa Abeho, ktorý je vo vážnom stave, informuje TASR.

"Som šokovaný a nešťastný zo streľby na bývalého premiéra Japonska Šinzóa Abeho. V myšlienkach sme pri ňom, jeho rodine a obyvateľoch Japonska," napísal šéf slovenskej diplomacie v tweete. Na sociálnej sieti vyzdvihol "silné partnerstvo a blízke väzby" Slovenska a Japonska.



Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že je "šokovaný a zarmútený zo zbabelého útoku" na Šinzóa Abeho. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Abe je "skutočný priateľ a urputný obhajca multilaterálneho poriadku a demokratických hodnôt", napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. "Európska únia v týchto ťažkých časoch stojí pri obyvateľoch Japonska a pri (premiérovi) Fumiovi Kišidovi." Michel zároveň v tweete vyjadril spoluúčasť Abeho rodine.



Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri zverejnila fotografiu, na ktorej stojí pred vlajkami EÚ a Japonska. "Drahý Šinzó Abe, buď silný!" napísala.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že z ohavného útoku na Abeho je "hlboko šokovaný".

Britský premiér Boris Johnson, ktorý vo štvrtok oznámil, že odstúpi z funkcie, v príspevku na Twitteri uviedol, že tento "ohavný útok" ho šokoval a zarmútil.



Francúzske veľvyslanectvo v Tokiu vyjadrilo v tweete znepokojenie z tohto "nenávistného" skutku a dodalo, že v myšlienkach je pri Abem a jeho najbližších.

Ruská ambasáda v Japonsku na svojom účte na Facebooku v reakcii napísala: "Modlíme sa za zdravie bývalého premiéra Japonska, pána Abeho." "Dôrazne odsudzujeme tento barbarský pokus (pripraviť) ho o život," dodalo veľvyslanectvo.


Atentátnik, ktorý v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra Šinzóa Abeho, je bývalý vojak a na útok použil podomácky vyrobenú zbraň. Po útoku ho polícia na mieste zadržala. Abe po útoku podľa hasičov nejavil známky života a v takomto stave ho previezli do nemocnice. Súčasný predseda japonskej vlády Fumio Kišida pred novinármi vyhlásil, že expremiér Šinzó Abe je "vo veľmi vážnom stave".

Abeho mladší brat novinárom v Tokiu povedal, že expremiér dostáva transfúziu krvi, píše na svojom webe britská stanica BBC.