Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Na všetky otázky A. Danka je Sulík pripravený, postup SNS chápe

Predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík začal neformálne rozhovory s predsedami niektorých zvolených parlamentných strán. Na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár (vpravo) a predseda SaS Richard Sulík počas brífingu po sklončení rokovania v Bratislave 8. marca 2016. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Aj líder Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý so Sulíkom neformálne rokoval o ďalšej spolupráci, je pripravený odpovedať na všetky Dankove otázky.

Bratislava 8. marca (TASR) - Plán SNS rokovať od dnešného dňa len s lídrom, ktorý bude mať poverenie na zostavenie vlády od prezidenta SR Andreja Kisku, je v poriadku. Povedal to dnes predseda SaS Richard Sulík s tým, že je pripravený odpovedať na všetky otázky šéfa národniarov Andreja Danka.

"Rozumiem postupu pána Danka, je to v poriadku. V SNS budú mať čoskoro snem, kde padnú nejaké rozhodnutia. Telefonovali sme spolu, vysvetlil mi to, všetko je v najlepšom poriadku. Stretnem sa s ním neskôr. Som pripravený robiť kompromisy a ak bude vôľa aj u ostatných, vláda vznikne a bude stabilná. Hráme na to, aby mala 87 mandátov," deklaroval Sulík.

Aj líder Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý so Sulíkom neformálne rokoval o ďalšej spolupráci, je pripravený odpovedať na všetky Dankove otázky. "S pánom Sulíkom sme hovorili o našich predstavách, pre nás sú najdôležitejšie naše programové priority. Oboznámili sme s nimi SaS a povedali si, ako si predstavujeme stabilnú koaličnú vládu," povedal Bugár. Konkrétnejší byť nechcel.



Po Bugárovi prišiel na stretnutie so Sulíkom Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) aj v sprievode líderky kandidátky Obyčajných Veroniky Remišovej. "Je zrejmé, že premiér Robert Fico (Smer-SD) vládu nezostaví. Ja inú alternatívu nevidím. Krajina potrebuje vládu a úvahy o predčasných voľbách sú na úrovni absurdnosti. Ak sa niektorým médiám alebo časti elít zdá, že výsledky volieb sú zlé a treba ich zopakovať, je to prejav nedemokratický. To robia malé deti, že ak prehrajú, chcú hrať, kým nevyhrajú," povedal Lipšic.

Na otázku, či sa nebojí, že Fico presvedčí Bugára na vstup do koalície so Smerom-SD, Lipšic odvetil, že nie je ľakavý typ. Či Bugár a líder #Siete Radoslav Procházka vydržia v presvedčení nejsť do koalície so Smerom-SD, nie je podľa Lipšica vecou viery. "Držím im palce, aby vydržali," dodal.

Danko dnes oznámil, že vedenie SNS zastavuje od dnešného dňa rokovania s lídrami politických strán, ktoré boli zvolené do Národnej rady SR a bude rokovať len s tým, kto prijme poverenie na zostavenie vlády od prezidenta SR Andreja Kisku. SNS sa rozhodla pre takýto krok preto, že chce zabrániť anarchiám, špekuláciám a baveniu sa o nich bez nich. "Je dobré, aby sa politici správali tak, ako káže zákon. Ústava má jasný postup, toho sa budem držať a ctiť si ho," uviedol Danko. Ako tvrdí, džentlmenské dohody prestali v slovenskej politike platiť, preto SNS pôjde už len cestou oficiálnych stretnutí, rokovaní a vystúpení.