Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na východnej hranici vieme koronavírus zvládnuť, tvrdí P. Pellegrini

Na snímke zľava ministerka vnútra SR Denisa Saková a predseda vlády SR Peter Pellegrini sledujú nácvik zložiek pri podozrení v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké (okres Sobrance) 14. februára 2020. Foto: TASR - Roman Hanc

Otvorenou ostáva otázka, či skúsenosť ostane vo forme cvičenia alebo SR rozhodne o tom, že bude vykonávať aj pravidelné kontroly všetkých osôb prekračujúcich tento hraničný priechod, uviedol premiér.

Vyšné Nemecké 14. februára (TASR) – Na zachytenie osoby s podozrením na koronavírus je Slovensko na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom pripravené. Zhodli sa na tom predseda vlády Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková (obaja Smer-SD) po tom, ako sa v piatok zúčastnili na praktickom nácviku na riešenie podozrenia na koronavírus.



"Boli sme svedkami toho, že toto cvičenie prebehlo úspešne a že naše zložky disponujú so všetkým potrebným vybavením tak, aby vedeli zvládnuť prípadný incident na hranici takéhoto typu," povedal Pellegrini s tým, že cvičenie na schengenskej hranici bolo špecifické v tom, že si vyžadovalo súčinnosť viacerých zložiek. "Hraničný priechod spravuje finančná správa a zároveň sú tu príslušníci hraničnej a cudzineckej polície, Polície SR, úrad regionálneho zdravotníctva, nemocnica v Michalovciach, jednoducho obrovské množstvo organizácií, ktoré musia byť schopné v primeranom čase a tak, ako to predpisy hovoria, reagovať na takúto situáciu," vysvetlil.

Ako doplnil, otvorenou ostáva otázka, či skúsenosť ostane len vo forme cvičenia alebo SR rozhodne o tom, že bude vykonávať aj intenzívne a pravidelné kontroly všetkých osôb prekračujúcich tento hraničný priechod. "Budeme musieť s hlavným hygienikom SR zvážiť, či pristúpime k hraničným priechodom na schengenskej hranici ku kontrole napríklad teploty každého jedného vstupujúceho človeka tak, ako to robia na niektorých medzinárodných letiskách v niektorých krajinách, alebo je zatiaľ situácia nie taká vážna a takéto veľké riziko nám nehrozí," povedal a uistil, že v prípade, ak sa Slovensko rozhodne pre takýto postup, štát disponuje technickými zariadeniami, ktoré takéto kontroly počas pasovej a colnej kontroly na hranici umožnia.

P. Pellegrini: Celkovo bolo vyšetrených 41 osôb s podozrením na nový koronavírus


Na Slovensku bolo celkovo vyšetrených 41 osôb s podozrením na ochorenie spôsobené novým koronavírusom. Všetky výsledky boli negatívne. Povedal to predseda vlády SR, poverený vedením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, Peter Pellegrini (Smer-SD).

Prvé vzorky s podozrením na nový koronavírus boli zasielané na vyšetrenie do Nemecka. Na Slovensku sa laboratórna diagnostika tohto ochorenia vykonáva od 3. februára. Vyšetrovanie vzoriek sa uskutočňuje v Národnom referenčnom centre pre chrípku, zriadenom na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v Bratislave, ako priblížila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

„Výsledky laboratórnych vyšetrení tak poznáme skôr, do niekoľkých hodín, ako keď boli zasielané do berlínskeho laboratória, ktoré si stanovilo predpokladaný časový horizont 48 hodín,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Dodal, že ÚVZ SR bude s virologickým inštitútom na univerzite medicíny v Berlíne spolupracovať i naďalej. V prípade, že vzorky budú pozitívne na nový koronavírus, ÚVZ ich zašle do berlínskeho laboratória na potvrdenie.

Na pokyn Pellegriniho uvoľnil rezort finančné prostriedky pre ÚVZ na nákup ďalšieho laboratórneho prístrojového vybavenia. Cieľom je podľa Eliášovej zlepšiť možnosti laboratórnej diagnostiky vírusových a mikrobiálnych ochorení.