Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Slovenskom národnom divadle sa veľkých inscenácii zrejme nedočkáme

Archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvodom má byť obmedzená kapacita len pre 50 divákov.

Bratislava 7. januára (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) chce pri plánovaní programu predstavení počkať na vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá má premietnuť piatkové oznámenie Ministerstva kultúry (MK) SR o uvoľnení pre kultúrne podujatia. SND o tom informuje na sociálnej sieti.

Divadlo zároveň upozorňuje, že pri avizovanom limite návštevníkov do 50 osôb v hľadisku nie je efektívne a ekonomicky rentabilné uvádzať veľké typy inscenácií, v ktorých počty umelcov na javisku a technický personál niekoľkonásobne prevyšujú povolený počet divákov. "Za zmysluplných a akceptovateľných okolností máme pripravených niekoľko variantov okamžitého spustenia prevádzky a privítania divákov v sálach, lebo to je zmyslom našej tvorby, našej existencie. V tejto chvíli sme presvedčení o tom, že je zodpovedné počkať na vyhlášku ÚVZ SR," uvádza SND.

Divadlo pripomenulo, že napriek zatvoreniu divadiel v dôsledku pandemických obmedzení jednotlivé umelecké zložky SND skúšali a streamovali inscenácie. Zároveň oznámilo, že podľa možností, ktoré vyplývajú z informácie MK, ponúkne činohra v nasledujúcom týždni tri predstavenie v menších auditóriách. V utorok 11. januára v Modrom salóne hru Ľubomíra Feldeka Nepolepšený svätec o osude katolíckeho disidenta a lekára Silvestra Krčméryho, v sobotu 15. januára v Štúdiu komédiu fínskeho dramatika Miku Myllyaha Chaos a v piatok 14. januára uvedú Novoročný koncert Operného štúdia SND. Distribúcia vstupeniek za začne od pondelka (10. 1.).

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) v piatok počas rokovania vlády oznámila rozhodnutie o tom, že od pondelka sa otvárajú kultúrne podujatia v režime OP pre maximálny počet 50 návštevníkov. Milanová to prezentovala ako posun, ktorý je výsledkom dlhých politických rokovaní i konzultácií s odborníkmi.

Predstavitelia kultúrnej a umeleckej obce, ktorí Milanovú vyzvali prostredníctvom iniciatívy Otvorme kultúru na umožnenie obnoviť prevádzky divadiel, kín či koncertných sál, sú s výsledkom ministerkinho rokovania nespokojní.